Boeuf Bourguignon (klassiek)

  • 4 personen
  • 210 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

bevat per portie

  • 750 kcal
  • 51 g eiwit
  • 51 g vet
  • 23 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 750 g doorregen runderlappen, in grove blokken
  • 16 sjalotjes, grote sjalotjes gehalveerd
  • 2 winterwortels, in blokjes
  • 200 ml vleesfond
  • 500 ml volle rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g spekblokjes
  • 250 g kleine champignons, gehalveerd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Verhit 50 g van de boter met de olie in een ovenvaste braadpan. Bak het vlees rondom bruin en leg het op een bord. Bak de sjalotjes en wortel ca. 2 minuten in het bakvet. Voeg de fond en wijn toe en breng het geheel aan de kook. Bind de laurierblaadjes met de tijm en peterselie bij elkaar met keukengaren.

Voeg het vlees met de kruiden en knoflook aan het vocht toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Stoof het vlees afgedekt in de oven in ca. 3 uur gaar. Schep het af en toe door en doe er eventueel nog een scheut wijn bij om te voorkomen dat het te droog wordt.

Bak de spekblokjes in 25 g boter in een koekenpan zachtjes uit. Bak de champignons ca. 3 minuten mee. Schep dit mengsel door de boeuf bourguignon en stoof het gerecht nog een kwartiertje. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen.

Extra benodigd

Keukengaren

Bron

Het recept 'Boeuf Bourguignon (klassiek)' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Karpenkov Denis | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (85 stemmen)

Boeuf Bourguignon recept tips

Reacties op dit recept

  • RudyLaat het vlees een nachtje marineren in de wijn, dan wordt het nog lekkerder!

    • EmielEn als men dan marineert, snipper er dan enkele uien in ringen bij, enkele in plakjes gesneden wortel en enkele stengels selderij, tijm en laurier en misschien enkele takjes peterselie, maar pas hiermee op want te veel maakt alles bitter. Gebruik de gezeefde marinade i.p.v. de wijn.

    • MichielMaar dan moet je het vlees eerst helemaal droog deppen voor het bakken lijkt mij?

    reageren

  • MariekeZeer eenvoudig klaar te maken. En het was echt verrukkelijk. Ik heb er een heerlijke Syrah doorheen gedaan die we tevens bij het gerecht gedronken hebben. Een absolute aanrader!

    reageren

  • hansVoeg eens een sinaasappelschil toe aan marinade en tijdens het stoven, erg lekker...

    • MaartenNog lekkerder met een in de oven geroosterde sinaasappelschil.

    reageren

  • MarianneHeel lekker en doe dit recept in de slowcooker. Woon in Canada dus daarom. 's Morgens erin en in de middag als je thuiskomt klaar en heet. Ook met rode wijn gedaan.

    • margeetIk woon ook in Canada en maak dit recept met hertenvlees, ook heerlijk.

    reageren

  • TrudyHet was echt heerlijk! Ik heb er iets minder wijn in gedaan, maar wel een flesje Kasteel donker bier erbij. Bijzonder lekker.

    reageren

  • MarcelHet is inderdaad een heerlijk recept, dat ik nu al vele malen heb gekookt. Tip van mijn kant: temperatuur van 160 graden is te hoog. Zet de temperatuur van de oven op 120 graden en trek vier uur uit voor het stoven. Eet smakelijk!

    reageren

  • ylondaMakkelijk en heerlijk recept. Tip: het vlees met wijn etc. een nachtje - of minstens een paar uur - laten marineren.

    • RitaHeb teveel wijn gebruikt. Hoe los ik dit op. Vocht er al grotendeels uitgehaald maar je proeft het teveel aan wijn.

    • margreetBessengelei en blokjes ontbijtkoek toevoegen (zuigt het vocht op en haalt de zure smaak weg).

    reageren

  • BenIk heb behalve de sinaasappelschil nog een kruidnagel toegevoegd. Die maakt het gerecht nog klassieker! Bon appetit!

    reageren

  • MartineOnlangs dit recept gemaakt, en het was heerlijk!

    reageren

  • BettySuggestie: doe er wat gedroogde pruimen bij zonder pit. Voeg ze niet te vroeg toe, anders zie je ze niet meer terug.

    reageren

  • DannyHeerlijk herfst gerecht, je proeft de zware smaken van het rundvlees in de wortel en sjalotten. Ook heerlijk met rijst ipv aardappelpuree.

    reageren

  • JulietteIk mis de zilveruitjes in dit recept terwijl ze wel op de afbeelding te zien zijn. Daarnaast wordt het vlees een stuk malser wanneer je wat bloem over het vlees doet voordat je het gaat bakken. 160 graden is aan de hoge kant, als het vlees op een pit staat te sudderen is de temperatuur circa 120 graden zoals Marcel ook al aangeeft is deze temperatuur beter. Eet smakelijk!

    reageren

  • HansOf ik heb iets verkeerds gedaan, of ik het lust het gewoon niet. Niet lekker!

    reageren

  • HansDoe er 200 g spekblokjes bij.

    reageren

  • annySuper lekker maar ik maak niks boven de 500 kcal meer. Groente bij doen.

    reageren

  • TessaGoed recept, vooral als je weidevlees gebruikt. Inderdaad is 120 graden beter dan 160 graden. Heerlijk gegeten.

    reageren

  • CeesWat ik zelf altijd doe is als ik het vlees in brokken heb gesneden dit in kleine porties snel aanbraden in een koekenpan met dikke bodem zodat het vlees mooi dichtgeschroeid is. Overhevelen naar een grote zeef of vergiet om uit te laten lekken en de volgende portie aanbraden. Daarna verder gaan met het recept en een goede braadpan gebruiken. Zelf heb ik een Le Creuset.

    reageren

  • andere CeesKlein beetje versgeraspte nootmuskaat erbij maakt het helemaal af...

    reageren

  • Anne MarieHeeft iemand ervaring met dit recept, gemaakt in de snelkookpan?

    • SaraLeaJa... niet doen!

    • kirstyJa, gaat perfect, maak het al jaren zo! Niemand die hier verschil proeft met mijn 'klassieke' manier van maken. Zorg wel dat er genoeg vocht in zit: fond, water, wijn. En ik doe het vlees er wel zeker een uurtje in. Vind de reactie weinig onderbouwd: als je zegt niet doen, kom dan met een argument. Wel natuurlijk zorgen dat het vlees aangebakken is voordat je het in de snelkookpan doet!

    reageren

  • riaIn de snelkookpan gaat het zoals je leest te snel, niet doen! Slow-cooker (crock pot): geweldig.

    • kirstyIk begrijp niet wat je bedoelt met 'te snel'. Het vlees wordt op een andere manier gegaard, net als de slowcooker een andere manier van garing heeft. Maak het ook wel eens in de slowcooker en inderdaad ook net zo lekker.

    reageren

  • FritsBeste boeuf bourguignon recept dat ik ken. Helaas heb ik geen oven, maar met een vlamverdeler eronder op het fornuis gaat prima!

    reageren

  • RitaHeb teveel wijn in de bourguignon gedaan. Ene recept zei 750 ml, een ander 250. Ik heb 750 gebruikt. Nu er wat uitgeschept. Wat kan ik nog meer doen?

    reageren

  • jakeIk denk als ik alle tips volg een afschuwelijk gerecht krijg. Mijn tip: blijf bij het oorspronkelijke recept!

    reageren