Boeuf Bourguignon (klassiek)
- 4 personen
- 210 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
bevat per portie
- 750 kcal
- 51 g eiwit
- 51 g vet
- 23 g koolhydraten
Ingrediënten
- 75 g boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 750 g doorregen runderlappen, in grove blokken
- 16 sjalotjes, grote sjalotjes gehalveerd
- 2 winterwortels, in blokjes
- 200 ml vleesfond
- 500 ml volle rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 2 takjes peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 150 g spekblokjes
- 250 g kleine champignons, gehalveerd
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Verhit 50 g van de boter met de olie in een ovenvaste braadpan. Bak het vlees rondom bruin en leg het op een bord. Bak de sjalotjes en wortel ca. 2 minuten in het bakvet. Voeg de fond en wijn toe en breng het geheel aan de kook. Bind de laurierblaadjes met de tijm en peterselie bij elkaar met keukengaren.
Voeg het vlees met de kruiden en knoflook aan het vocht toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Stoof het vlees afgedekt in de oven in ca. 3 uur gaar. Schep het af en toe door en doe er eventueel nog een scheut wijn bij om te voorkomen dat het te droog wordt.
Bak de spekblokjes in 25 g boter in een koekenpan zachtjes uit. Bak de champignons ca. 3 minuten mee. Schep dit mengsel door de boeuf bourguignon en stoof het gerecht nog een kwartiertje. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen.
Extra benodigd
Keukengaren
Bron
Het recept 'Boeuf Bourguignon (klassiek)' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Karpenkov Denis | Shutterstock.com