Gehaktbroodje met rodebessen-marsalaglazuur
- 6 personen
- 105 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 600 g varkensgehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel dijonmosterd
- 1 ei, losgeklopt, plus 1 ei extra om het deeg te bestrijken
- 80 g vers broodkruim
- 4 vellen roomboterbladerdeeg uit de diepvries, ontdooid
- groene salade of gestoomde groene groenten, voor erbij
- voor de duxelle van champignons
- 25 g boter
- 3 sjalotjes, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 g champignons, fijngehakt
- voor de rodebessen-marsalaglazuur
- 150 g rodebessengelei
- 60 ml droge marsala of droge sherry
- 125 ml runderbouillon
Voorbereiden
Bekleed een groot bakblik (40 x 28 cm) met bakpapier. Meng in een kom de ui, knoflook, het gehakt, de tomatenpuree, de mosterd, het ei, 1 theelepel zout en ½ theelepel versgemalen zwarte peper. Kneed het mengsel met uw handen tot een glad geheel en kneed dan het broodkruim er goed doorheen. Verdeel het gehaktmengsel in 6 gelijke porties en vorm elke portie tot een klein broodje, van ongeveer 7 x 10 cm. Leg de gehaktbroodjes op een bakblik en zet ze 20 minuten in de koelkast.
Smelt voor de duxelle de boter in een kleine koekenpan op laag vuur. Roerbak de sjalotjes 4-5 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de knoflook en de champignons toe en bak ze 20 minuten, of tot het vocht is verdampt en het mengsel dik is geworden. Laat het mengsel afkoelen en zet het apart.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd één deegvel in repen van 1 cm breed. Leg de reepjes op een platte schaal en zet dit in de koelkast. Halveer de resterende deegvellen een voor een in de breedte. Schep een eetlepel van het champignonmengsel in het midden van elke deeghelft. Leg er een gehaktbroodje op. Vouw het deeg over het gehaktbrood (de zijkanten bedekken het brood niet), en rol het over het vlees zodat er een keurig pakketje ontstaat; druk de randen tegen elkaar. Leg het gehaktpakketje op een bakplaat en maak zo ook de andere broodjes. Bestrijk het deeg aan alle kanten met ei. Garneer de pakketjes desgewenst met bewaarde deegreepjes. Bestrijk de bovenkant met ei en bak het gerecht 30-40 minuten, of tot het deeg knapperig is en het gehakt gaar.
Doe voor het glazuur alle ingrediënten in een kleine pan en kook ze op matig tot laag vuur 6-7 minuten, of tot de massa is ingekookt en iets is ingedikt. Serveer de gehaktbroodjes met een beetje glazuur erop en de groenten ernaast.
Extra benodigd
Bakblik (40 x 28 cm), bakpapier
Variatietip
U kunt dit gerecht ook met kip- of kalkoengehakt maken en het champignonmengsel vervangen door een plak camembert.
Kookboek
Het recept 'Gehaktbroodje met rodebessen-marsalaglazuur' is afkomstig uit het kookboek...
Budget koken
diverse auteurs
Met de recepten uit dit boek kunt u indruk maken op familie en vrienden, maar zonder dat u uren in de keuken hoeft te staan of op zoek moet gaan naar buitenissige... lees verder
© De Lantaarn