Hollandse hazenpeper met kruidkoek
- 4 personen
- 210 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 4 hazenbouten
- 6 eetlepels patentbloem
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 eetlepels tomatenpuree (blikje)
- 2 laurierblaadjes
- 250 ml rode wijn
- 500 ml bouillon (gevogelte of vlees)
- 150 g Friese kruidkoek
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de hazenbouten met zout en peper en wentel ze lichtjes door de bloem. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan en braad de hazenbouten goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en leg de bouten naast elkaar in een ovenschaal.
Maak de pan schoon, verhit de rest van de olie en fruit de ui 5 minuten op een matig vuur. Voeg de tomatenpuree en laurierblaadjes toe en bak alles nog een paar minuten. Schenk de wijn en bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
Verkruimel de kruidkoek boven de hazenbouten en schenk het wijnmengsel erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Stoof de hazenbouten in het midden van de oven in ongeveer 2 uur gaar.
Haal de hazenbouten uit de saus en schenk de saus in een pan. Laat de bouten enigszins afkoelen en pluk het vlees dan van de botjes. Meng het vlees door de saus in de pan.
Kook het vlees met de saus op een laag vuur nog ongeveer 10 minuten tot alles goed warm is. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer de hazenpeper met aardappelpuree, stoofpeertjes of Hollandse spruitjes met spekjes.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Tip
Door de kruidkoek wordt de saus gebonden en vol en kruidig van smaak. Gebruik voor deze hazenpeper de beste Friese kruidkoek die je kunt krijgen. Ook gewone ontbijtkoek bindt de saus, maar Friese kruidkoek bevat veel meer specerijen waardoor dit klassiek Nederlandse gerecht karakter krijgt.
Kookboek
Het recept 'Hollandse hazenpeper met kruidkoek' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands (mid-price editie)
Yolanda van der Jagt
In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder
© Mo'Media