Gebraden lamsbout

  • 6 personen
  • 100 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 75 g pancetta, fijngehakt
  • 2 kg lamsbout, het schenkelbeen net boven het gewricht afgezaagd, overtollig vet verwijderd en opgebonden
  • 1 grote ui
  • 125 ml olijfolie
  • 375 ml droge witte wijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 230 °C. Pluk de naaldjes van de takjes rozemarijn. Hak met een mes de rozemarijn, knoflook en pancetta tot een grove pasta. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Maak met een mesje in de hele lamsbout inkepingen van 1 cm diep. Wrijf het vlees in met het rozemarijnmengsel en duw ook wat in de inkepingen.

Pel de ui en snijd hem in vier dikke plakken. Leg die in het midden van de braadslede. Leg de lamsbout erop, schenk de olijfolie erover en braad het vlees 15 minuten.

Zet de oven op 180 °C en schenk 250 ml van de wijn erbij. Braad het vlees in 1¼ uur mediumrood, of naar keuze langer of korter. Bedruip het vlees regelmatig en schenk er wat water bij als het braadvocht dreigt te verbranden. Leg het vlees op een voorverwarmd bord, dek het losjes af met aluminiumfolie en laat het 10 minuten op een warme plaats rusten.

Neem de ui uit de braadslede en schep overtollig vet van het braadvocht. Zet de braadslede op het fornuis op hoog vuur, schenk de rest van de wijn erbij en kook het vocht in 3-4 minuten in tot een dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd het vlees, leg het op voorverwarmde borden en schep er wat saus over.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Gebraden lamsbout' is afkomstig uit het kookboek...

Van de slager

Leanne Kitchen

Goed en eerlijk vlees is een openbaring. 'Van de slager' is een onmisbaar boek voor iedereen die wil weten hoe je het mooiste stuk rundvlees kiest en het meest verse... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (23 stemmen)

Lamsbout recept tips

Reacties op dit recept

  • wHoe kun je een lamsbout van 2 kg in 15 minuten bakken. Het is 1 bonk vlees met een bot er doorheen. Lees ik het recept mischien verkeerd?

    reageren

  • redactie okoko receptenDe lamsbout wordt 15 minuten aangebraden en gaart vervolgens nog een uur en een kwartier in de oven.

    reageren

  • anneliesHoe maak ik deze in een snelcooker / crockpot? En hoe lang na het aanbraden van het vlees?

    reageren