Gordon Ramsay: gevuld lamsvlees met spinazie en pijnboompitten

  • 6 personen
  • 80 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • olijfolie, om te bakken
  • 3 eetlepels pijnboompitjes
  • 250 g jonge spinazie, gewassen
  • 150 g feta, verkruimeld
  • 1 uitgebeend lamszadel, ongeveer 1,75-2 kg (vraag de slager of hij het voor je uitbeent)
  • 1-2 theelepels sumak, naar smaak
  • voor de dressing
  • ½ grote komkommer, geschild, van zaad ontdaan en in plakjes
  • 150 ml yoghurt
  • klein bosje munt, in reepjes
  • 1 eetlepel granaatappelsiroop, naar smaak
  • geraspte schil van 1 citroen, kneep sap

Voorbereiden

Sauteer ui en knoflook 5 minuten in een matig warme hete pan met een scheutje olijfolie tot ze zacht zijn. Maal er zout en peper over, voeg de pijnboompitjes toe en bak in ongeveer 1 minuut goudgeel. Laat de spinazie, al omscheppend, kort slinken in de pan. Haal van het vuur en roer de feta erdoor.

Leg het lamszadel opengeklapt op een plank met de vleeszijde naar boven. Maal er zout en peper en strooi er sumak over. Schep het spinaziemengsel in de lengte over het lamszadel en gebruik de filets die in de lengte van het vlees liggen als steuntje voor de vulling.

Rol het vlees op rond de vulling en bind om de 3 cm op met keukentouw. Maal er rondom zout en peper over en laat minstens 30 minuten of een nacht opstijven in de koelkast, waardoor het gemakkelijker bruint.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.

Maak een braadslee goed heet op het fornuis. Doe er een scheut olie in en bak het lamsgebraad 10 minuten tot het rondom bruin is. Zet 45-55 minuten in de voorverwarmde oven, afhankelijk van het gewicht en hoe rosé je het wilt hebben. Haal uit de oven en laat rusten.

Meng intussen alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak.

Dien het lam warm of op kamertemperatuur en in dikke plakken gesneden op, met de dressing er apart bij.

Extra benodigd

Keukentouw

Hoe vul ik vlees?

Het geheim van iedere vulling is dat je hem eerst apart kookt. Het duurt eindeloos voor rauwe ui en knoflook gaar worden in het vlees. Als je niet meteen gaat braden, moet je de vulling voor gebruik laten afkoelen. Als je het zadel vult, stop dan extra vulling aan de uiteinden, want er glipt onvermijdelijk iets uit als je het vlees oprolt, en bind het niet te strak op.

Opmerking

'Iedereen denkt dat bij lamsvlees munt hoort, maar doe eens gek, zoals hier, met feta, pijnboompitjes en spinazie. Een heerlijke yoghurtkomkommerdressing maakt dit gerecht compleet. Schroei het vlees vooral dicht op het fornuis voor je het in de oven zet, dat geeft het grillen een vliegende start en zorgt voor een mooi bruin korstje in contrast met een volmaakte rosé binnenkant.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: gevuld lamsvlees met spinazie en pijnboompitten' is afkomstig uit het kookboek...

Koken als een chef

Gordon Ramsay

In 'Koken als een chef' geeft Ramsay je gedegen, praktische informatie over technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. In 11 thematische hoofd... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!