Langzaam gegaard lamsvlees (kleftiko)

  • 8 personen
  • 225 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Grieks
  • Vlees

bevat per portie

  • 611 kcal
  • 43 g eiwit
  • 47 g vet
  • 2 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 citroenen, in plakjes
  • 2 hele knoflookbollen, gehalveerd
  • 2,4 kg lamsschouder
  • 100 ml rode wijn
  • 2 flinke takjes rozemarijn
  • salade van gemengde bittere bladgroenten, voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bedek de bodem en de zijkanten van een diepe braadslee met twee lange, elkaar kruisvormig overlappende stukken aluminiumfolie. Dek het folie af met bakpapier en giet een heel klein beetje olijfolie op de bodem. Leg hier de plakjes citroen en de knoflook op. Wrijf het lamsvlees rondom in met een beetje olie en royaal peper en zout. Leg het vlees op de citroen en de knoflook. Giet de rode wijn over het vlees en bestrooi het met rozemarijn. Wikkel het bakpapier en daarna het folie om het vlees en vouw de uiteinden stevig dicht.

Zet de braadslee 3 uur in de oven, tot het vlees van het bot valt. Maak het pakket open en zet het geheel dan nog eens 30 minuten in de oven, zodat het vlees licht kan kleuren. Maak het vlees voorzichtig los van het bot en serveer het op een groene salade. Geef bij elke portie een paar teentjes knoflook en wat plakjes citroen.

Extra benodigd

Aluminiumfolie, bakpapier

Opmerking

Het Griekse kleftiko betekent 'gestolen vlees' en verwijst naar oude tijden, toen stropers een geit of een schaap plachten te stelen en het vlees dan heel langzaam bereidden in een ondergrondse oven of een gesloten kookpot om zich niet te laten verraden door de geur! Het vlees gaart in zijn eigen sappen tot het van het bot valt. Serveer het met een pilav en een salade van bittere bladgroenten.

Kookboek

Het recept 'Langzaam gegaard lamsvlees (kleftiko)' is afkomstig uit het kookboek...

Het mediterrane dieet kookboek

Susie Theodorou

Dit praktische dieet kookboek bevat 120 recepten met als basis verse, eenvoudige en seizoensgebonden ingrediënten. Het mediterrane dieet is rijk aan plantaardige producten (groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten), vis, kip, zuivel en olijfolie... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!