Nigella Lawson: pittig gekruid lamsvlees met aardappel en abrikoos

  • 6 personen
  • 150 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 eetlepels (60 ml) milde olijfolie
  • 2 uien (ca. 300 g in totaal), grof gehakt
  • 1 lang of 2 korte kaneelstokje(s)
  • 2 dikke tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte verse gember
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder
  • een snuf kruidnagelpoeder
  • 4-6 kardemompeulen, opengebroken
  • 1,25 kg lamsnekfilet, in blokjes voor een stoofpot
  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukken van 2-3 cm
  • 200 g zachte gedroogde abrikozen
  • 1 blik van 400 g tomatenblokjes
  • 750 ml koud water
  • 2 theelepels zeezoutvlokken (of naar smaak)
  • koriander, voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor op 170 °C / hetelucht 150 °C.

Verhit de olie in een afsluitbare grote braadpan of ovenvaste pan op matig vuur. Bak daarin de ui en het kaneelstokje (of de stokjes) ca. 10 minuten rustig onder af en toe roeren tot de ui zachter is geworden en een beetje kleur krijgt. Voeg de gehakte knoflook en gember toe. Roer het komijn-, koriander-, piment-, paprika- en kruidnagelpoeder en de kardemompeulen erdoor.

Doe de stukjes vlees erbij en wentel ze door de specerijenolie tot alle stukjes goed bedekt zijn. Voeg dan de aardappelen toe en wentel ze er ook door. Doe de abrikozen en de tomaten uit blik erbij, wals wat koud water door het tomatenblikje en schenk dit in de pan. Voeg de rest van het water toe, roer het zout erdoor en breng alles aan de kook. Leg zodra het mengsel kookt het deksel op de pan en stoof het vlees 2 uur in de oven.

Controleer of het vlees gaar is en zet het anders 15-30 minuten terug in de oven. Neem het uit de oven, laat het 10 minuten rusten en roer dan goed zodat de aardappelen uit elkaar vallen en de saus dikker wordt. Bestrooi het gerecht met koriander en serveer het in lage kommen, met nog wat extra koriander erover.

Opmerking

'Deze pittige, aromatische lamsstoof behoort tot de eenpansgerechten die je leven vergemakkelijken als je vrienden te eten krijgt. De ovenschotel die eruit is voortgekomen, is nog zo'n topgerecht uit mijn culinaire leven. Een kom sperziebonen erbij en klaar is Kees. Strikt genomen is het niet nodig, maar als je (net als ik) geen bezwaar hebt tegen een dubbele portie koolhydraten kun je er wat volkorencouscous bij geven. Voor deze hoeveelheid stoof reken je op ongeveer 500 g couscous en 800 ml water, met specerijen naar keuze. Roer er aan het eind eventueel wat geroosterde geschaafde amandelen door.' - Nigella Lawson

Bereiding vooraf en bewaren

De afgekoelde stoof blijft 3 dagen goed mits je hem binnen 2 uur in een luchtdicht afgesloten doosje in de koelkast zet. Laat hem in een pan met zo nodig wat water erbij goed heet worden. De stoof blijft in een luchtdicht afgesloten doosje 3 maanden goed in de vriezer. Ontdooien: een nacht in de koelkast. Opwarmen: als boven.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: pittig gekruid lamsvlees met aardappel en abrikoos' is afkomstig uit het kookboek...

Bij mij aan tafel

Nigella Lawson

Voor Nigella Lawson, de koningin van de thuiskeuken, draait eten om herinneringen. 'Bij mij aan tafel' bevat recepten van de gerechten die ze at in haar jeugd, het... lees verder

© Uitgeverij Atlas Contact

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!