Taas kabab
bereiden
Ingrediënten
- plantaardige olie
- 2 grote uien, grof gesnipperd
- 1 grote bol knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
- 800 g lamsnekfilet, in blokjes van 1,5 cm
- 2 theelepels kurkumapoeder
- ½ theelepel kaneel
- 5 eetlepels tomatenpuree
- 5 wortels, geschild en in blokjes van 3 cm
- 500 g nieuwe aardappels of krieltjes, in plakjes van 1,5 cm (kleine gehalveerd, grotere in 3 plakjes)
- 6 grote tomaten, horizontaal gehalveerd
- Griekse yoghurt, om erbij te serveren
Bereiden
Verhit een grote pan op matig vuur, voeg voldoende plantaardige olie toe om de bodem te bedekken en bak de uien glazig. Roer de knoflook erdoor. Voeg het lamsvlees, kurkumapoeder, de kaneel, tomatenpuree en flink wat zout en peper toe, roer goed door en leg een deksel op de pan. Bak af en toe roerend 10 tot 15 minuten.
Verdeel de wortels in een enkele laag over het lamsmengsel, gevolgd door de aardappels. Bestrooi met zout en peper en leg tot slot de tomaten erop. Schenk ongeveer 250 ml water erbij en laat met het deksel op de pan 30 minuten zonder te roeren op matig vuur garen.
Haal het deksel van de pan, schud de pan een beetje en kijk of er nog wat vocht in zit; niet roeren. Leg het deksel terug op de pan, zet het vuur indien nodig lager en laat nog 1½ uur zachtjes garen. Schep de ingrediënten voorzichtig uit de pan en serveer met de yoghurt. Hier hoeft geen bijgerecht bij, maar je kunt er altijd brood of gestoomde basmatirijst bij serveren.
Opmerking
Ik weet het: je ziet het woord kabab en je verwacht foto's van een spies, toch? Nou, taas kabab is iets heel anders. Het is een Perzisch recept met Turkse oorsprong dat we hebben aangepast. We maken het met laagjes vlees en groenten en het vormt een heel smakelijke, voedzame maaltijd. Elk Perzisch huishouden zal (zoals zo vaak) beweren dat hun versie anders is, maar dit is het recept dat ik ken uit mijn jeugd; ik keek toe hoe de zus van mijn oma de laagjes maakte voordat ze het gerecht langzaam liet garen. In het Westen zouden we dit een jachtschotel noemen en het is daardoor helemaal niet zo onbekend. Het is heel subtiel gekruid en ontzettend lekker, en stevige kost voor de koudere maanden.
Kookboek
Het recept 'Taas kabab' is afkomstig uit het kookboek...
Flavour
Sabria Ghayour
'Flavour' is het 7e boek van bestsellerauteur Sabrina Ghayour waarin zij de nadruk legt op de drie belangrijkste elementen van haar keuken: het werken met relatief goedkope ingrediënten, eenvoud en smaak. Smaak, heel veel smaak
... lees verder © Good Cook