Ossobuco van John Torode

  • 4 personen
  • 135 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 4 grote kalfsschenkels
  • 1 handje bloem
  • 80 ml olie
  • 2 wortels, geschild
  • 1 ui, gepeld
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 liter runderbouillon of andere lichte bouillon
  • voor de gremolata
  • 1 handje bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • geraspte schil van 1 citroen

Bereiden

Verhit de oven tot 200 °C (gasovenstand 6). Bestrooi de schenkels goed met zout en peper, haal ze door de bloem en maal er dan nog wat peper over.

Verhit een grote, zware koekenpan. Doe de olie en het vlees erin en bak het 2 minuten (het is dan goudbruin). Bak de andere kant even lang. Doe intussen alle groenten en de knoflook in een keukenmachine en maak ze fijn.

Leg het vlees in een stoofpan of ovenschaal. Doe de groenten en kruiden in de koekenpan en bak ze al roerend 5 minuten of tot ze zacht zijn en naar groentesoep ruiken. Doe ze bij het vlees en overgiet alles met bouillon. Sluit de pan met een deksel of aluminiumfolie af en zet hem 2 uur in de oven.

Maak intussen de gremolata. Meng de peterselie, knoflook en citroenrasp in een kommetje en voeg wat zout en peper toe. Roer en houd het apart. (Gremolata is niet lang houdbaar; verwerk het op de dag dat u het maakt.)

Haal de ossobuco uit de oven. Ik houd van een nat gerecht met aardappelpuree of rijst of helemaal zonder iets, alleen met gremolata bestrooid. Voor een dikker gerecht doet u het panvocht in een pan en kookt u het tot de gewenste dikte in.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

'Ossobuco is een geweldig gerecht van kalfsschenkel. De naam betekent ‘bot met een gat’. De Italianen doen er prachtige dingen mee en weten die ook heel goed aan de man te brengen.' - John Torode

Kookboek

Het recept 'Ossobuco van John Torode' is afkomstig uit het kookboek...

Rund

John Torode

In 'Rund' leert chef-kok John Torode je op elke mogelijke wijze rundvlees te bereiden. Naast geweldige recepten geeft hij ook uitgebreide informatie over de verschil... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Ossobuco recept tips

Reacties op dit recept

  • sylviaJohn is zeer zeker een goede chef. Maar dit is niet de echte Italiaanse Ossobuco. Er hoort wijn in en hoeft niet speciaal in de oven. Ik ga het recept opzoeken in mijn kookboek, meerdere malen gemaakt met veel succes.

    reageren