Paté met augurkenrelish

1 paté
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de paté
  • 3 uien, gesnipperd
  • 8 teentjes knoflook, fijngehakt
  • plantaardige olie
  • scheutje cognac
  • 1 bosje tijm, de blaadjes
  • 700 g speklap
  • 500 g varkensfilet
  • 600 g varkenslever
  • 150 g ontbijtspek
  • 30 g zout
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 28 plakken katenspek
  • voor de relish:
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • plantaardige olie
  • 1 pot augurken, in blokjes + een klein beetje vocht
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels kappertjes, fijngehakt
  • 1 eetlepel zetmeel (maïzena)
  • ¼ bosje krulpeterselie, fijngehakt
  • paar blaadjes dragon, fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Bak de ui en knoflook voor de paté zachtjes aan in wat olie en flambeer het mengsel door een scheutje cognac toe te voegen en de pan iets schuin te houden. Voeg na het flamberen de tijm toe en laat afkoelen.

Weeg de rest van de ingrediënten voor de paté af en haal het vlees, behalve de plakken katenspek, door de gehaktmolen. Meng alles goed door elkaar.

Vouw een stuk bakpapier in de cakevorm en bekleed deze dakpansgewijs met de plakken katenspek. Laat de plakjes iets over de rand hangen. Schep het vleesmengsel erop en duw dit goed aan.

Vouw de spekplakjes over de bovenkant en vouw het bakpapier dicht. Leg hier iets zwaars op dat in de oven kan, zoals een mes, zodat het bakpapier niet opengaat. Steek een kernthermometer in de paté.

Bak 80 minuten tot de paté een kerntemperatuur heeft van 60 °C. Laat de paté afkoelen en haal uit de vorm. Verwijder het bakpapier en snijd in plakken.

Zet voor de relish de ui en knoflook zachtjes aan in wat olie, maar laat het niet verkleuren.

Voeg de blokjes augurk met wat vocht uit het potje bij de uien. Als het uienmengsel kookt, voeg je de mosterd en de kappertjes toe. Los het zetmeel op in een beetje water en bind hiermee al roerend de relish. Breng op smaak met de peterselie, dragon en zout en peper. Laat afgedekt afkoelen.

Serveer de paté met de relish en gesneden stokbrood.

Extra benodigd

Gehaktmolen, cakevorm 30 cm, bakpapier, kernthermometer

Tip

Flamberen is het aansteken van een gerecht door middel van het toevoegen van een scheutje alcohol en de pan daarna schuin boven het vuur te houden. Let op dat je dit veilig doet: draag geen synthetische stoffen, zet de afzuigkap uit, kies voor een pan met een lange steel en houd een deksel bij de hand voor het geval de vlam niet vanzelf uitgaat.

Kookboek

Het recept 'Paté met augurkenrelish' is afkomstig uit het kookboek...

Het BinnensteBuiten kookboek

Net als in het populaire tv-programma 'BinnensteBuiten' bundelen chef-koks Alain Caron, Sharon de Miranda en Ramon Brugman hun krachten en schotelen de... lees verder

© Carrera Uitgevers

Paté tips