Zelfgemaakte paté met pistache
bereiden
Bevat per portie
305 kcal
16 g eiwit
25 g vet
5 g koolhydraten
Ingrediënten
- 50 g boter
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 50 g broodkruim
- 50 ml cognac
- 300 g pistachenootjes
- 250 g kalfslever of kippenlevertjes
- 150 g ontbijtspek, in plakjes
- 500 g half-om-half gehakt
- 1 ei
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit de ui en knoflook heel zachtjes glazig. Week het broodkruim in de cognac. Pel de pistachenoten en hak ze grof (in de keukenmachine). Pureer de lever met 50 g ontbijtspek in de keukenmachine. Voeg het geweekte brood met vocht toe en meng dit goed door elkaar. Doe het gehakt in een kom en voeg het levermengsel, het ei en de kruiden toe. Schep alles goed door elkaar tot een homogene massa. Schep tot slot het uimengsel en twee derde van de pistachenootjes erdoor.
Vet een patévorm of cakevorm (inhoud 1 liter) in en bekleed de bodem en de wand met plakjes spek. Schep het vleesmengsel erin, strijk de bovenkant glad en verdeel de rest van de pistachenootjes erover. Druk de nootjes iets in de paté. Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie en zet de vorm in een braadslede met kokend water.
Laat de paté in de oven in ca. 1½ uur gaar worden. Laat de paté afkoelen. Deze paté wordt lekkerder als u hem 2-3 dagen in de koelkast laat rijpen. Serveer de paté op bordjes, gegarneerd met wat waterkers. Geef er Cumberlandsaus bij.
Extra benodigd
Keukenmachine
Het recept 'Zelfgemaakte paté met pistache' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Elena Shashkina | Shutterstock.com
Paté tips
Reacties op dit recept
- Bert Succesvol voorgerecht. Vrij eenvoudig en zeer smakelijk. De Cumberland is een must eventueel te vervangen met een soortgelijke saus zoals Cranberry. Echt heerlijk!
- Hans Een recept wat ik sinds begin jaren '80 maakte, echter met als garnering vijgenjam in wat dun geslagen room.