Pulled pork van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- 1 varkensschouder (Boston Butt) van ca. 4 kg of procureur van ca. 2,5 kg, van een goed varken
- 4 eetlepels Amerikaanse mosterd
- 50 g Piggy Mix BBQ-kruiden (zie onderaan het recept)
- 300 ml Smokey's Pig Spray (zie onderaan het recept)
Bereiden
Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de varkensschouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met mosterd. Houd 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden apart en verdeel de rest gelijkmatig over de hele schouder.
Bereid ondertussen de BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 à 115 °C is bereikt. Om die temperatuur te houden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen of maak je gebruik van een BBQ Guru (klein computertje met een ventilator die de temperatuur van de BBQ constant houdt).
Spray de schouder na 1 uur om het uur in met Smokey's Pig Spray om het kruidenmengsel op de buitenzijde te laten karamelliseren en uitdroging te voorkomen. Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig bij met houtskool en/of briketten.
Rol de hele schouder na ca. 6 uur (of eerder als hij al een mooie diepe mahoniekleur heeft) in aluminiumfolie en leg hem terug op de BBQ voor opnieuw 6 uur traag garen. De aluminiumfolie houdt het vlees extra sappig en versnelt de bereiding. Na ca. 12 uur moet de kerntemperatuur 87 °C zijn. Haal de schouder pas van de BBQ als hij deze temperatuur heeft: bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te kunnen pullen (het uit elkaar trekken van het vlees).
Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Haal hem uit de aluminiumfolie, verwijder het schouderblad en trek het vlees met twee vorken los in dunne draadjes. Voeg na het pullen nog 3 eetlepels Piggy Mix BBQ-kruiden toe en meng goed. De Pulled Pork is nu klaar voor verwerking in je favoriete gerecht of om direct op te eten. Meng de Pulled Pork met een BBQ-saus naar keuze voor het lekkerste resultaat.
Extra benodigd
BBQ met deksel voor indirect grillen, rookhoutsnippers (liefst van appelhout), aluminiumfolie, kernthermometer
Opmerking
Reken bij gebruik van procureur zonder been op een bereidingstijd van ca. 6 tot 8 uur.
Piggy Mix BBQ-kruiden en Smokey's Pig Spray
Meng voor 300 g Piggy Mix BBQ-kruiden 50 g paprikapoeder, 50 g gerookte-paprikapoeder, 50 g zout, 50 g kristalsuiker, 25 g bruine basterdsuiker, 20 g knoflookgranulaat, 25 g uiengranulaat, 1 eetlepel gemalen zwarte peper, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel mosterdpoeder, 2 theelepels gedroogde basilicum, 2 theelepels gedroogde tijm, 2 theelepels venkelpoeder en ½ theelepel kaneel door elkaar. De kruiden-rub is in een luchtdichte pot zeker drie maanden houdbaar.
Meng voor 300 ml Smokey's Pig Spray 100 ml appelsap, 100 ml appelciderazijn en 100 ml whiskey door elkaar en schenk in een plantenspuit met nevelstand.
Kookboek
Het recept 'Pulled pork van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Smokey Goodness
Jord Althuizen
'Smokey Goodness' is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met 'Smokey Goodness' haal je het beste uit je BBQ. Met alles over... lees verder
© Kosmos Uitgevers