Pulled pork met een zoetje van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- 1,4 kg procureur
- voor de sweet barbecuerub
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 eetlepel zout
- 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
- ½ eetlepel zwarte peper
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel cayennepeper
- voor de witte barbecuesaus
- 250 g mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- 50 ml sherryazijn
- 1 eetlepel scherpe mosterd (bijvoorbeeld uit Dijon)
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook, schoon en geperst
- 1 eetlepel sriracha (Thaise chilisaus)
Bereiden
Meng voor de sweet barbecuerub alle ingrediënten fijn in de keukenmachine.
Smeer de procureur in met sweet barbecuerub en laat minimaal een nacht intrekken.
Meng voor de witte barbecuesaus de mayonaise met citroensap, azijn, mosterd, honing, knoflook en sriracha. Breng op smaak met zout en peper. Roer tot slot 1 eetlepel water door de saus, iets meer als je de saus iets dunner wilt, en laat minimaal een paar uur staan om de smaken mooi in te laten werken.
Leg de procureur op het rooster van de barbecue (temperatuur van 107 °C | vuur, indirect) met de vette kant naar boven en sluit de klep. Houd na 2 uur elk uur de temperatuur in de gaten. Zet de zuurstof aan- en afvoer iets verder open als de temperatuur daalt, of, in het ergste geval, vul wat houtskool aan.
Breng in 8 tot 12 uur naar een kerntemperatuur van 93 °C.
Laat het vlees 30 minuten afkoelen en trek het dan met de vingers uit elkaar.
Meng het vlees met een beetje witte saus zodat het licht juicy wordt en serveer de rest van de saus apart.
Extra benodigd
Keukenmachine, Big Green Egg barbecue
Tip
Zet een lekbakje onder de procureur onder het rooster, scheelt een hoop troep.
Kookboek
Het recept 'Pulled pork met een zoetje van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Simple Smart BBQ
Julius Jaspers
'Simple Smart BBQ', want bij de BBQ-workshops die ik de laatste jaren heb gegeven, viel het me op dat er nog steeds veel mensen zijn die nog niet helemaal weten hoe het allemaal werkt rond dat vuur. Vooral voor die mensen is dit boek
... lees verder © Carrera Culinair