Florentijnse steak

4 personen
bereiden

waardering 8obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 T-bone steaks van 600 g elk
  • olijfolie, om te sprenkelen

Bereiden

Verhit de grill of barbecue. Leg er de steaks op en gril of rooster ze 5 minuten aan beide kanten, tot ze vanbuiten bruin en vanbinnen nog mooi roze zijn. Haal ze van het vuur en strooi er een snufje zout op.

Sprenkel een ring olijfolie op een warme serveerschaal, leg er de steaks op, strooi er wat zwarte peper uit de molen over en serveer ze meteen.

Opmerking

Weinig gerechten symboliseren Florence sterker dan bistecca alla fiorentina. Wat in het grootste deel van de wereld wordt aangeduid als T-bonesteak of Porterhouse-steak, is voor Florentijnen eenvoudigweg een bistecca en werd oorspronkelijk een carbonata genoemd. Het woord bistecca komt net als onze 'biefstuk' van het Engelse woord beefsteak. De term raakte halverwege de 19e eeuw in zwang dankzij Engelsen die zich in Toscane vestigden.

Kookboek

Het recept 'Florentijnse steak' is afkomstig uit het kookboek...

De Zilveren Lepel Toscane

'De Zilveren Lepel Toscane' bevat zowel authentieke regionale recepten als lokale tradities, klassieke wijnen en speciaalzaakjes. Van ravioli uit Siena, konijn uit

... lees verder

© Van Dishoeck

Steak tips

Reacties op dit recept

  • Maarten 2 x 5 min op direct vuur is te veel.