Gegrilde steak met miso en truffelolie

2 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 4 waarderingen

Bevat per portie

400 kcal

Ingrediënten

  • 50 ml sake
  • 50 ml mirin
  • 150 g witte miso
  • 50 g agavesiroop
  • 1 eetlepel wittetruffelolie
  • 300 g ongletsteak of runderfilet
  • 200 g groene asperges, schoongemaakt
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaad (ik geef de voorkeur aan een mix van wit en zwart)

Voorbereiden

Breng de sake en de mirin aan de kook in een middelgrote steelpan op hoog vuur. Laat 20 seconden koken zodat de alcohol kan verdampen, temper het vuur, voeg de miso toe en roer. Breng opnieuw aan de kook als de miso is opgelost. Voeg de agavesiroop toe en laat 1 minuut koken onder voortdurend roeren, zodat de saus niet aanbrandt. Haal de pan van het vuur en voeg de truffelolie toe. Wrijf de steaks in met enkele eetlepels van de misosaus en laat tot 30 minuten marineren.

Bereiden

Verhit een grillpan tot hij rookt, voeg het vlees toe en gril 2 minuten aan elke kant, of tot het à point is (onglet moet echt nog een beetje roze zijn). Haal het vlees uit de pan en laat 5 minuten rusten.

Blancheer intussen de asperges een minuutje in kokend water. Laat ze uitlekken, leg ze in de grillpan en gril een minuutje aan elke kant. Schik de asperges op twee borden. Snijd het vlees in plakken en leg ze op de asperges, schep 1 eetlepel misosaus over elke portie, besprenkel met de sesamolie en bestrooi met sesamzaad.

Tips

'Ik hoor je al roepen: ‘Truffels op een doordeweekse dag, ben je gek geworden?’ Maar truffelolie is een geweldig ingrediënt voor de voorraadkast en je hebt maar een klein beetje nodig. Als het dan toch in je kast staat, waarom zou je het dan niet gebruiken? Ik maak de misosaus altijd in grote hoeveelheden, want ze is wekenlang houdbaar in de koelkast. De saus past bij zowat alles, bijvoorbeeld bij steak. Ik gebruik ongletsteak omdat het een goedkoop en bovendien mager stuk rundvlees is, maar niets houdt je tegen om runderfilet te gebruiken! En als je het echt moeilijk hebt met de truffelolie, dan laat je die gewoon weg. Lekker blijft het toch.' - Gizzi Erskine

Kookboek

Het recept 'Gegrilde steak met miso en truffelolie' is afkomstig uit het kookboek...

Skinny weeks & wicked weekends

Dit nieuwe boek van de succesvolle Gizzi staat vol met fantastische en smaakvolle gerechten voor levensgenieters die graag in vorm willen blijven. Het idee is heel

... lees verder

© Van Dishoeck

Steak tips

Reacties op dit recept

  • Bas Wat voor steak is het?
    • Karen Onglet is longhaas of jodenhaas. Heerlijk smaakvol rundvlees dat je als biefstuk kan klaarmaken. Ik heb het recept met bavette klaargemaakt. Echt heerlijk!