Pepersteak met knoflook-sojasausboter
bereiden
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 1 ribeye à 300-400 g, liefst minimaal 2,5 cm dik, drooggedept met keukenpapier
- een flinke hoeveelheid grofgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sake
- 1 eetlepel honing
- 20 g boter
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
Bereiden
Verhit de olie in een pan op hoog vuur, tot de olie rookt. Bestrooi intussen de ribeye aan alle kanten met de peper. Leg het vlees in de pan en bak in 2 tot 3 minuten aan één kant mooi bruin. Keer om en bak ook de andere kant ongeveer 2 minuten. De ribeye is nu half rauw. Bak nog 2 minuten voor medium-rare en nog 2 minuten langer voor medium. Keer de ribeye elke 20 seconden om, zodat hij mooi egaal bruin wordt. Haal de ribeye uit de pan zodra hij naar wens gebakken is en laat rusten op een snijplank.
Haal de pan van het vuur en voeg 4 eetlepels water toe. Zet de pan terug op het vuur en voeg de sojasaus, de sake, de honing, de boter en de knoflook toe. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes koken, tot het vocht licht is ingekookt en de smaak van de knoflook in de saus is getrokken, en haal van het vuur.
Snijd de ribeye in blokjes van ongeveer 2 cm en meng door de saus.
Tip
Gebruik je zintuigen en intuïtie of, beter nog, een vleesthermometer om de gaarheid van het vlees te bepalen. Als je niet zeker weet hoe gaar hij is, controleer dan altijd als hij nog half rauw is. Je kunt hem altijd nog langer bakken. Als je een ander soort biefstuk gebruikt, snijd het vlees dan op de draad, anders wordt het te taai.
Opmerking
Een van mijn favoriete lunchplekken in Japan was Pepper Lunch, een klein fastfoodrestaurant. Het is een keten met 200 restaurants in Japan en zelfs nog meer daarbuiten. Het is niet bepaald het hoogtepunt van de Japanse gastronomie en mijn Japanse collega's plaagden me ermee dat ik het zo lekker vond, maar de pepersteak die ze daar maakten was echt fantastisch. Hij was verdacht goedkoop, maar altijd perfect bereid. Het was echt goed vlees, heel doorregen en ongelooflijk mals. Oké, de smaakmakers waren zo smakelijk (veel peper, veel knoflook, veel sojasaus) dat je waarschijnlijk ook een oude schoen had kunnen bereiden en het alsnog lekker was geweest. Dus dit is mijn liefdevolle eerbetoon aan Pepper Lunch.
Kookboek
Het recept 'Pepersteak met knoflook-sojasausboter' is afkomstig uit het kookboek...
Izakaya
Tim Anderson
Izakaya zijn de eenvoudige Japanse eethuisjes waar je na een dag werken even stoom afblaast met een drankje, kleine hapjes, snacks en meer. Treed met Tim Anderson in de wereld van de Izakaya en maak de meest populaire en iconische gerechten zelf
... lees verder © Good Cook