Steak tartare en worteltartaar

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g biefstuk
  • 250 g wortel (schoon gewicht)
  • smaakmakers
  • 2 verse eidooiers
  • 2 fijngehakte sjalotjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • 2 eetlepel fijngehakte augurk
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • scheutje worcestersaus
  • paar druppels tabasco
  • zout & peper uit de molen

Bereiden

Meng alle smaakmakers door elkaar tot een nat geheel.

Snij de biefstuk in dunne plakjes. Snij die vervolgens haaks weer in reepjes. Hak de boel fijn. Wie dit ingewikkeld vindt: vraag of de slager het doet. Dit kan al van tevoren, bewaar vlees en saus in de koelkast.

Rasp op het laatste moment de wortel. Liefst met een blokrasp, dat geeft een smeuïger resultaat dan keurige sliertjes uit de keukenmachine.

Verdeel het natte smaakmengsel eerlijk over 2 kommen. Meng de biefstuk door de ene, de wortel door de andere kom. Proef en breng vooral waar nodig verder op smaak met zout of pit of smeuïgheid.

Zet op 4 borden elk 2 kleine opzetringen (Ø 6 cm), verdeel beide mengsels erover. Duw aan met een lepel. Garneer eventueel nog met een blaadje peterselie.

Extra benodigd

2 opzetringen (Ø 6 cm)

Variatietip

Varieer gerust met kruiden. Peterselie is klassiek, bieslook en dragon zijn ook heerlijk.

Opmerking

'Een waar genot dat in elke Franse brasserie te krijgen is, liefst aan tafel klaargemaakt door een – ja, dat hoort er ook bij – tikje chagrijnige ober in lange witte sloof. En dan met frietjes en sla, heerlijk. Als je het thuis maakt, merk je al snel hoeveel hoempapa erdoorheen moet om het lekker te maken. Niet in Frankrijk, maar in het Amsterdamse restaurant Bolenius at ik een keer een vegetarische variant, met wortel. Zo lekker! Het recept van sterrenchef Luc Kusters zit vol kunstige snufjes. 'Maar dat moet je thuis allemaal niet doen hoor,' zei hij er geruststellend bij, 'je neemt gewoon wat je anders ook door een steak tartare zou mengen.' Sindsdien serveer ik steak tartare altijd als duo-voorgerecht, met de worteltartaar erbij. Groot succes. Als je het toch klassiek als hoofdgerecht wil, verdubbel dan de hoeveelheid vlees en laat de wortel achterwege.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Steak tartare en worteltartaar' is afkomstig uit het kookboek...

De makkelijke Franse keuken

Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In dit boek staan al Karins Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee

... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira

Tartaar tips