Buikspek
bereiden
Ingrediënten
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 cm gember, geraspt
- 3 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- 2 theelepels zout
- 4 eetlepels zoete ketjap
- 1 eetlepel sushi-azijn
- 2 eetlepels limoensap
- 1 kg buikspek, met zwoerd
- 1 theelepel grof zeezout
Bereiden
Meng de knoflook, gember, het vijfkruidenpoeder, de peper, het zout, de zoete ketjap, de sushi-azijn en het limoensap.
Masseer het buikspek goed in met de marinade. Houd het zwoerd vrij van marinade en dep deze zijde droog met keukenpapier. Zet het vlees, inclusief de marinade, 1 nacht onafgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed de braadslee met aluminiumfolie. Schenk de marinade in de braadslee en leg het buikspek erop. Snijd het zwoerd kruislings in (er ontstaat dan een ruitjespatroon) en wrijf het zout erin. Gaar het buikspek ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet de oventemperatuur op 130 °C. Neem het buikspek uit de braadslee en bekleed hem opnieuw met aluminiumfolie. Zet het rekje erin. Veeg het zout van het zwoerd en leg het buikspek met het zwoerd naar boven op het rekje. Rooster het buikspek nog ongeveer 55 minuten. Neem het buikspek uit de oven en laat 30 minuten rusten voor je het aansnijdt.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Buikspek' is afkomstig uit het kookboek...
Mijn recepten
London Loy
'Mijn recepten' - van de Bijlmer tot aan Paramaribo van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots als hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse, Aziatische en Nederlandse smaken
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Stacii Samidin