Gebraden varkenskroon

6 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1½ kg varkenslende met ribben (ribstuk of varkenskroon)
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie

Bereiden

Vraag uw slager om een varkenskroon voor u te maken, waarvan het vlees niet helemaal van de botten los is gesneden, en de botten te breken zodat het aansnijden gemakkelijker zal zijn.

Maak met een scherp keukenmes rondom inkepingen in het vlees. Maak een pasta van knoflook, zout, peper, rozemarijn en olijfolie (dat gaat prima in een keukenmachine). Druk een beetje hiervan in elke inkeping en wrijf de rest over het vleesoppervlak (ook daar waar het aan het bot vastzat). Bind het vlees met keukengaren weer op het bot of zet het vast met spiesen, en leg het in de braadslee. Braad het in de tot 200 °C verhitte oven in 1 uur gaar en bedruip het regelmatig met het gesmolten vet.

Haal voor het aansnijden het keukengaren van de varkenskroon en snijd het vlees tussen de ribben in plakken. Serveer een kotelet per persoon.

Extra benodigd

Keukenmachine, keukengaren

Tip

U kunt ongeveer een uur voor het einde van de bereiding aardappels, in kleine blokjes, bij het vlees leggen om mee te garen.

Opmerking

Volgens een legende kreeg dit gerecht zijn naam van een Griekse bisschop die in 1430 in Florence een oecumenisch congres bijwoonde, waar dit gebraad werd geserveerd. Hij riep 'Aristos', wat 'uitstekend' betekent.

Kookboek

Het recept 'Gebraden varkenskroon' is afkomstig uit het kookboek...

De smaken van Italië

De gerechten in 'De smaken van Italië' zijn eenvoudig, onverwacht, zalig en onweerstaanbaar - een combinatie van de keukens van het platteland, de boerenkeuken en de 'grote gerechten' van de adel

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Varkensvlees tips