Gegrilde varkensbuik met rum en citroengras
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 1 kilo varkensbuik zonder huid en bot
- gehakte koriander, om te serveren
- voor de marinade
- 150 g palmsuiker, grof gehakt
- 200 ml vissaus
- 200 ml donkere sojasaus
- 6 stengels citroengras, alleen het witte stuk, in dunne ringen gesneden
- 100 ml donkere rum
- 6 sjalotjes, in dunne ringen gesneden
- 6 teentjes knoflook, gehakt
- 60 ml sesamolie
- 1 eetlepel gemalen witte peper
- 125 ml kokosroom
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng voor de marinade alle ingrediënten behalve de kokosroom in een steelpan of wok. Breng het aan de kook, draai het vuur lager en laat 15-20 minuten zacht koken tot het voor de helft is ingedikt. Laat afkoelen en roer de kokosroom erdoor.
Kerf de vette kant van de varkensbuik in een ruitjespatroon in zonder door het vlees te snijden. Zo kan het vet er in de korte bereidingstijd sneller uitsmelten. Snijd de varkensbuik dwars op de vezelrichting in reepjes van 5 cm, doe in een geglazuurde schaal en giet de marinade erover. Zet 2 uur in de koelkast. Haal het varkensvlees eruit en doe het over in een braadslee. Bewaar de marinade.
Bak het vlees in 30 minuten net gaar. Je kunt het ook op de barbecue grillen. Laat het vlees 10 minuten rusten en snijd in kleine stukjes.
Doe de marinade in een kleine steelpan en breng het aan de kook. Draai het vuur wat lager en houd minimaal 3 minuten op kookpunt om de bacteriën te doden. Laat verder inkoken tot een kleverige saus. Giet een paar eetlepels saus over elk stuk vlees en bestrooi met verse koriander.
Kookboek
Het recept 'Gegrilde varkensbuik met rum en citroengras' is afkomstig uit het kookboek...
Traditioneel & modern Aziatisch koken
Adam Liaw
De Aziatische keuken is zeer gevarieerd: van Japanse sushi tot Kantonese eend, van noodles en ander streetfood
... lees verder © Van Dishoeck