Gevulde procureur van het spit
- 12 personen
- 150 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vlees
Ingrediënten
- 1 hele varkensprocureur van ca. 3 kg
- 4 eetlepels olijfolie classico
- 1 bosje salie
- 1 chilipeper (lombok of Spaanse peper)
- 10 takjes tijm
- 5 tenen knoflook
- 1 ui
- rasp van 1 biologische citroen
- sap van een ½ biologische citroen
- 1 theelepel gemalen koriander
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels paprikapoeder
- 4 theelepels zeezout
Bereiden
Snijd de procureur ongeveer 10 cm van de rand in. Volg met het mes de contouren van het vlees en snijd in een kleiner wordende cirkel naar binnen. Klap het vlees open zodat er een plak ontstaat die overal even dik is. Je kunt de procureur ook vlinderen, dan snijd je hem in het midden tot de helft in en dan schuin naar buiten in een driehoek aan beide uiteinden. Bij vlinderen is het vlees niet overal even dik, je kunt het met een vleeshamer platter slaan.
Doe de olijfolie, salie, chilipeper, tijm, knoflook en ui in de keukenmachine. Voeg de citroenrasp en het citroensap toe, de gemalen koriander, gemalen komijn en het paprikapoeder. Draai alles tot een gladde pasta. Bestrooi de procureur aan beide zijden met zeezout en versgemalen peper. Bestrijk de binnenkant van het vlees met de pasta, rol het op en knoop het dicht met het slagerstouw.
Steek de barbecue aan en stook op naar 200 °C.
Rijg het vlees aan het spit, zoveel mogelijk in het midden, plaats de lekbak onder het vlees en doe hier een laagje warm water in. Houd de lekbak tijdens de bereiding gevuld met een laagje warm water. Gril de procureur ongeveer 2 uur tot een kerntemperatuur van 63 °C (of tot 58 °C als je niet bang bent voor een beetje rosé varkensvlees).
Extra benodigd
Keukenmachine, slagerstouw, lekbak/waterbak, kernthermometer
Kookboek
Het recept 'Gevulde procureur van het spit' is afkomstig uit het kookboek...
Groots grillen op de gas-bbq
Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek nemen je mee op een kookexpeditie met je eigen gas-BBQ. Leer grote stukken vlees te bereiden en maak slim gebruik van temperatuurzones door bijvoorbeeld een druipschaal of gietijzeren pan in te zetten... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Christian Fielden