Knapperig varkensspek met gezouten gember
bereiden
Ingrediënten
- 800 g buikspek met zwoerd
- 6 eetlepels palmsuiker
- 6 eetlepels vissaus
- 1 stengel citroengras, gekneusd en gesneden
- 2 eetlepels gehakte gemberwortel
- 2 eetlepels neutrale koolzaadolie
- 2 kleine Thaise pepertjes, fijngesneden
- 20 cha plu-bladeren (wilde betel, online)
- voor de gezouten gember
- 3 cm gemberwortel, in reepjes
- 2 mespuntjes zout
- 1/3 limoen
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 150 °C.
Leg het spek met het zwoerd omlaag in een ovenschaal.
Vijzel of maal 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels vissaus, citroengras en gember tot een grove kruidenpasta. Wrijf het vlees in met de kruidenpasta en dek het vlees af met aluminiumfolie. Bak het ongeveer 3 uur in het midden van de oven.
Laat het vlees afkoelen en zet het in de koelkast; dan is het gemakkelijker te snijden. Hoe steviger het vlees, hoe kleiner de kans dat de blokjes vlees straks tijdens het bakken uit elkaar vallen.
Gezouten gember: meng gember met zout en limoen en laat minstens 10 minuten staan.
Snijd het vlees in blokjes. Verhit een koekenpan en bak het vlees krokant en goudbruin in olie. Laat het uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
Verwarm 4 eetlepels suiker, 4 eetlepels vissaus en de pepertjes in een pan en laat ongeveer 3 minuten pruttelen. Schep het vlees erdoor, zodat het bedekt wordt met de karamelsaus.
Serveer met de gezouten gember en maak kleine pakketjes met bladeren en vlees. Soms zet ik wat prik nam-sausjes op tafel voor degenen die meer smaak en pit willen. Maar ook zonder zijn ze lekker, met kleefrijst of jasmijnrijst.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Opmerking
Langzaam gegaard varkensspek dat je in stukken snijdt om vervolgens krokant te bakken. Rol de stukjes vervolgens samen met gezouten gember in een blad. Verslavend lekker. Ik braad het vlees meestal een dag van tevoren. Dan heeft het in de koelkast gestaan en is het veel gemakkelijker in stukken te snijden die niet uit elkaar vallen bij het bakken.
Kookboek
Het recept 'Knapperig varkensspek met gezouten gember' is afkomstig uit het kookboek...
Thai
Tove Nilsson
Ontdek de aromatische Thaise keuken door zelf aan de slag te gaan. In 'Thai' staan meer dan 70 recepten, van basisgerechten en kruidenpasta's, tot en met snacks, salades, hoofdgerechten en zalige zoetigheden. Met 'Thai' breid je tevens je kennis uit over
... lees verder © Good Cook