Koe lo yuk

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vlees

Ingrediënten

  • 400 g procureur (varkensnek), in blokjes
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel sesamolie
  • olie, om in te bakken en te frituren
  • 4 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 100 ml Heinz-ketchup
  • 100 ml natuurazijn
  • 50 ml gembersiroop
  • 50 g suiker
  • 75 ml kippenbouillon
  • 100 g maïzena
  • 1 witte ui, in kwarten
  • 1 groene paprika, in stukken
  • 1 verse ananas, in blokjes

Bereiden

Meng het vlees met de ketjap, gemberpoeder, sesamolie en een snuf zout en laat 15 minuten marineren.

Bak voor de saus in een steelpan 2 knoflookteentjes in wat olie goudbruin. Voeg de ketchup, azijn, gembersiroop, suiker en kippenbouillon toe en kook in tot een saus. Maak een papje van een eetlepel maïzena met wat water en roer door de saus. Zet opzij.

Verhit in een wok of pan met dikke bodem een flinke laag olie tot 180 °C. Wentel het vlees door de overige maïzena, klop de overtollige maïzena eraf en frituur het vlees in porties in 5 minuten goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bak de overige knoflook goudbruin in wat olie. Voeg de ui en paprika toe en bak 5 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de ananas toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan het krokante vlees toe en schep om tot alles goed warm is. Voeg als laatst de saus toe en zorg dat alles in de pan een dikke laag saus heeft.

Lekker met witte rijst, sambal oelek en kroepoek.

Opmerking

Net zoals de rest van Nederland zijn Job en Perry opgegroeid met de Chinees-Indische keuken die je in ieder dorp kunt vinden. Noem de gerechten maar op: babi pangang, foe yong hai, bami met een plak ham erop en ga zo maar door. Koe lo yuk staat bij ieder huishouden in Nederland op nummer 1. Wij maken de gebakken beignets van varkensvlees met zoetzure saus op Kantonese wijze met ananas, groene paprika en ui. In Rotterdam ontstond in Katendrecht de eerste Chinatown van Nederland. Wij hebben dus al meer dan een eeuw een relatie met de Chinese keuken. Dit recept is de originele versie en we zijn er zeker van dat dit een hit wordt!

Kookboek

Het recept 'Koe lo yuk' is afkomstig uit het kookboek...

Job & Perry

Job Pattinasarany & Perry de Man

Een klootzak-proof kookboek met meer dan 50 recepten voor klassiekers uit de Rotterdamse wereldkeuken zoals Job en Perry ze het liefst maken: zo simpel mogelijk en met niet te veel ingrediënten. Gewoon, voor iedereen dus. Je hoeft alleen... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Marie Wanders

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Varkensvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!