Krokant gebakken varkensbuik

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 liter varkensbouillon (of kippenbouillon)
  • 20 g acaciahoning
  • 1 g foelie
  • 2 g gemberpoeder
  • ½ kaneelstokje
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 100 ml sherryazijn
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 kg varkensbuik
  • 50 g uien, gesnipperd
  • 30 g boter
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 g polenta
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 700 g groene asperges
  • 75 ml olijfolie
  • 200 ml kippenbouillon
  • 50 g spinazieblaadjes, gewassen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 100 °C.

Kook de bouillon in tot 200 ml.

Verwarm de honing in een apart pannetje. Voeg de foelie, het gemberpoeder, het kaneelstokje en het gemalen korianderzaad toe en laat het geheel een paar minuten zacht pruttelen. Blus af met de sherryazijn en het sinaasappelsap. Voeg de bouillon toe en kook het geheel in tot een siroopachtige saus. Giet de saus door een fijne zeef en zet apart.

Gaar de varkensbuik ruim 2 uur in de oven tot het vlees gaar en boterzacht is. Snijd het vervolgens in vier stukken en bak deze circa 10 minuten zachtjes op de velkant, zodat het knapperig wordt.

Fruit de ui in de boter. Voeg de kippenbouillon toe en verhit deze. Voeg de polenta toe als de bouillon tegen de kook aan zit en roer goed met een garde. Zet het vuur laag, blijf roeren en laat het geheel 10 minuten zachtjes garen. Roer tot slot de Parmezaanse kaas erdoor.

Snijd het onderste deel (ongeveer een derde) van de asperges af en bewaar de afsnijdsels. Laat het bovenste deel in een ruime pan met 25 ml olijfolie op laag vuur ongeveer 7 minuten garen.

Snijd de overgebleven stukken asperges fijn en gaar ze in 50 ml van de olijfolie. Voeg de kippenbouillon toe en laat het geheel 15 minuten koken. Schep in de keukenmachine en voeg de spinazieblaadjes toe. Mix het geheel goed en giet door een fijne zeef.

Meng de aspergepuree door de polenta en breng op smaak met zout en peper.

Leg op elk bord een stuk vlees. Schenk de saus eromheen. Steek de asperges in de polenta en serveer direct.

Extra benodigd

Fijne zeef, keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Krokant gebakken varkensbuik' is afkomstig uit het kookboek...

De bijbel van de Franse keuken

Met meer dan 180 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Alain Caron de oneindige mogelijkheden van de Franse keuken zien. 'De bijbel van de Franse keuken' is hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Franse keuken wil leren kennen

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Varkensvlees tips