Presa met gekaramelliseerde witlof
- 4 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Spaans
- Vlees
Ingrediënten
- 800 g Ibérico presa
- 8 stronken witlof, gehalveerd in de lengte
- 100 ml sinaasappelsap
- 60 g boter
- 4 eetlepels suiker
- 4 eetlepels balsamicoazijn
Bereiden
Steek de barbecue aan en verhit tot 140 °C. Voeg het hickory-rookblok toe en wacht tot het goed rookt. Zet het gietijzeren grillrooster in de barbecue.
Leg de presa op de indirecte zone van de barbecue en rook tot deze een kerntemperatuur van 50 °C heeft. Zorg dat er tijdens het roken voldoende rook kan ontsnappen, anders wordt de presa bitter. Haal de presa van de barbecue.
Verhit de barbecue tot 210 °C. Leg de witlof met de snijkant naar beneden op het rooster. Zet daarna de skillet op het rooster en leg de witlof daarin. Voeg het sinaasappelsap toe en bak tot het sap bijna verdampt is. Voeg daarna de boter en de suiker toe en laat karamelliseren. Blus de witlof dan af met de balsamicoazijn.
Leg ondertussen de presa op de directe zone van de barbecue en gril een paar minuten, tot de presa een kerntemperatuur van 60 °C heeft. Verpak daarna in aluminiumfolie en laat 2 minuten rusten.
Snijd de presa in plakjes en bestrooi met peper en zout. Serveer met de witlof.
Extra benodigd
1 hickory-rookblok, skillet, aluminiumfolie
Variatietip
Je kunt in plaats van gewone witlof ook chiconettes (of babywitlof) nemen. Dit is erg lekker en staat mooi op het bord. Neem dan wel 3 stronkjes per persoon.
Tip
De presa is een ontzettend mooi stukje vlees dat je goed medium kunt eten.
Kookboek
Het recept 'Presa met gekaramelliseerde witlof' is afkomstig uit het kookboek...
Het Ultieme Vleesboek
Zowie Tak
Chef-kok Zowie Tak neemt je in 'Het Ultieme Vleesboek' mee in de wereld van carnivoren. Met de juiste kennis en techniek, en aan de hand van 90 toegankelijke recepten, serveer jij voortaan het perfecte stukje vlees. De 90 recepten in dit boek... lees verder
© Uitgeverij Pig Butts