Aardappelgratin met geitenkaas en een groene salade

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 2 grote uien, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • royale snuf chilivlokken
  • 3 eetlepels bladpeterselie, gehakt
  • 2 eetlepels rozemarijn, gehakt
  • 1½ eetlepel tomatenpuree
  • 8 middelgrote tomaten, gehakt
  • 1 theelepel suiker
  • 500 g aardappelen, geschild en in heel dunne plakjes
  • 300 g zachte geitenkaas
  • brood, voor het serveren (ciabatta of stokbrood zou lekker zijn)
  • voor de groene salade
  • paar handen gemengde slabladeren
  • 1-2 komkommers, in plakjes
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • geraspte schil van 1 citroen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de olie in een pan en bak de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook, chilivlokken, peterselie en rozemarijn toe en bak een minuutje mee. Roer dan de tomatenpuree, tomaten en suiker erdoor. Proef en pas de smaak zo nodig aan.

Bedek de plakjes aardappel met koud water met zout en breng aan de kook. Giet ze dan meteen af en dep ze droog. Door ze voor te koken verkort je de baktijd van de gratin, die anders een paar uur nodig zou hebben.

Stel de gratin samen: schep wat tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Leg daarop een laag aardappelen, dan de helft van de geitenkaas, dan weer een laag aardappelen, een laag tomatensaus, weer een laag aardappelen en dan de rest van de geitenkaas. Maak lagen aardappelen en tomatensaus tot alles op is; eindig met een laag tomatensaus.

Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak 1 uur midden in de oven. Verwijder het folie, zet de ovengrill aan en bak nog 10 minuten, tot er een lekker korstje op zit.

Serveer direct, met een groene salade en brood. Meng voor de salade alle ingrediënten vlak voor het serveren door elkaar.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Opmerking

'Frankrijk is echt het land van de gratins. Iedere regio heeft ontelbare variaties van dit heerlijke gerecht, waar maar een paar groenten en weinig tijd voor nodig zijn. Deze gratin is zowel verwarmend als verfrissend en doet het goed als vegetarisch hoofdgerecht of als begeleider van een eenvoudig vleesgerecht.' - Gintare Marcel

Kookboek

Het recept 'Aardappelgratin met geitenkaas en een groene salade' is afkomstig uit het kookboek...

L'Art de la Table

'L'Art de la Table' is wellicht het meest romantische mediterrane kookboek ooit verschenen. Het is ontstaan met vlinders in de buik voor het mediterrane... lees verder

© Aerial Media Company

Aardappelgratin tips