Gepofte zoete aardappel en pruimtomaatjes met spekjesroom
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 4 zoete aardappelen, gewassen
- 6 eetlepels olijfolie
- 400 g pruimtomaatjes
- 100 g ontbijtspek, in reepjes
- 125 ml zure room
- 3 sneetjes casinobrood, in kleine blokjes
- 100 g gemengde sla
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels olijven
Bereiden
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Prik de zoete aardappelen rondom in met de punt van een scherp mesje. Leg ze op de bakplaat, strijk de buitenkant in met een dun laagje olie zodat ze lekker krokant worden. Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Leg na 30 minuten de pruimtomaatjes ernaast, druppel er een beetje olie over. Pof de aardappelen en tomaten nog 20 minuten.
Bak de reepjes spek op middelmatig tot hoog vuur goudbruin en krokant uit. Laat ze afkoelen en roer ze door de zure room. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de broodblokjes op middelmatig tot hoog vuur goudbruin en krokant.
Schep in een kom de sla, de kappertjes, 2 eetlepels kappertjesvocht en de olijven om. Voeg de resterende olie toe. Breng de salade op smaak met zout en peper. Strooi de croutons erover.
Halveer de zoete aardappelen, verdeel ze over de borden. Maak met een vork de aardappel een beetje los. Schep de spekjesroom erop, maal er verse peper over. Schep de tomaatjes ernaast. Serveer de salade erbij en eventueel nog enkele losse kappertjes.
Variatietip
Wil je meer vlees? Schep minikipdrumsticks met een beetje olie, zout, peper en paprikapoeder om. Leg ze naast de zoete aardappelen op de bakplaat en rooster ze in 30 minuten goudbruin en gaar.
Kookboek
Het recept 'Gepofte zoete aardappel en pruimtomaatjes met spekjesroom' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met lief!
Yolanda van der Jagt
'Koken met lief!' is een fris en vrolijk kookboek vol heerlijke, makkelijke en snelle gerechten voor het hele gezin. Van snelle doordeweekse ontbijtjes en drankjes tot... lees verder
© Van Dishoeck