Gnocchi op de wijze van Sorrento
- 6 personen
- 50 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 kg mooie tomaten (of pomodorini), gepeld
- 30 blaadjes basilicum
- 1,2 kg aardappelen (bijvoorbeeld bintjes)
- 400 g bloem
- 1 ei
- 300 g mozzarella di bufala, in blokjes
- 100 g parmezaan, geraspt
Bereiden
Doe de olie in een grote pan en stoof hierin de gepelde tomaten met de helft van de basilicum en een snufje suiker. Laat zachtjes pruttelen tot een smeuïge saus.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in gezouten water.
Doe de gare blokjes aardappelen in een fijne draaizeef en pureer ze. Voeg hierbij de bloem, het ei en een snufje zout. Bewerk dit mengsel tot een stevige homogene massa. Verdeel dit deeg in balletjes en rol deze vingerdik uit in lange repen met een breedte van ca. 1½ cm. Verdeel de repen in stukken van ca. 2 cm en druk elk stukje deeg met duim of wijsvinger op de binnenzijde van een vork, zodat een afdruk ontstaat. Leg de bewerkte gnocchi op een met bloem bestoven keukendoek en vermijd dat ze aan elkaar kleven.
Kook de gnocchi in een ruime hoeveelheid gezouten water. Ze zijn gaar als ze aan de oppervlakte drijven.
Schik de gekookte gnocchi voorzichtig in een ingevette ovenschotel. Bedek ze telkens met wat tomatensaus. Voeg de blokjes mozzarella bij de gnocchi. Bestrooi met de parmezaan en plaats de schotel in de oven (180 °C) tot zich een mooi gouden korstje heeft gevormd.
Verdeel over de borden en versier met enkele blaadjes basilicum.
Kookboek
Het recept 'Gnocchi op de wijze van Sorrento' is afkomstig uit het kookboek...
Napels proeven
Philippe Bidaine
Italië heeft zijn gastronomische reputatie in ruime mate te danken aan het eten en drinken uit Campanië in het algemeen, en Napels in het bijzonder. Vreemd genoeg is... lees verder
© Uitgeverij Lannoo