Aardappelballetjes met saffraan (frisciolas)
- 30 stuks
- 60 min
- waardering 7,5
- Hapje
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kleine désirée of andere vastkokende aardappel à ca. 100 g
- 125 ml volle melk
- ¼ theelepel saffraandraadjes
- 35 g verse of 17,5 g gedroogde gist
- 220 g fijne kristalsuiker
- 450 g bloem plus iets extra
- sap en rasp van 2 sinaasappels
- 1 ei, losgeklopt
- 50 ml grappa
- frituurolie
- opdienen met: mascarpone
Bereiden
Leg de aardappel ongeschild in een pan water met zout en kook hem 20 minuten of tot je er moeiteloos een houten prikker in kunt steken. Laat hem goed uitlekken, werk hem door een pureeknijper op een bord, spreid de puree uit en laat die helemaal afkoelen.
Breng intussen de melk en de saffraan in een pannetje tegen de kook aan. Haal van het vuur en houd apart maar roer af en toe totdat de melk tot lauw (ongeveer 40 °C) is afgekoeld. Doe de gist met een mespunt suiker bij de melk en roer tot de gist is opgelost. Laat het mengsel 5-10 minuten met rust.
Zeef de bloem en een mespunt fijn zeezout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet er het sinaasappelsap, het ei, de puree, de grappa en de melk in. Roer de bloem met een vork goed door de vloeistof en kneed er dan met je handen een zacht, kleverig deeg van. Leg het op een schoon, met wat bloem bestoven aanrecht en kneed een paar minuten licht - voeg nog wat bloem toe als het deeg onhanteerbaar kleverig is; het moet glad, elastisch en niet erg plakkerig zijn.
Doe het deeg in een ingeoliede kom en strijk wat olie op de bovenkant. Dek het met plasticfolie af en zet het 1-2 uur op een warme plaats; het volume moet verdubbelen. Bestuif een bakplaat en je handen met bloem, haal walnootgrote stukjes van het deeg en rol er balletjes van. Leg ze op de plaat, bedek ze losjes met plasticfolie en laat ze 10-20 minuten liggen; ze moeten 1½ keer hun oorspronkelijke omvang krijgen. Meng de rasp en de suiker grondig in een ondiepe kom.
Verhit de frituurolie tot 160 °C (of steek er de steel van een houten lepel in: als er meteen belletjes ontstaan, is de olie heet genoeg). Leg voorzichtig steeds 3-4 balletjes tegelijk in de olie en frituur de onderkant goudbruin en knapperig; keer ze en frituur ook de andere kant. Laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze nog heet door het suikermengsel. Geef er mascarpone bij.
Extra benodigd
Pureeknijper, plasticfolie
Opmerking
Als u geen pureeknijper hebt, zult u de aardappel eerst moeten schillen.
Kookboek
Het recept 'Aardappelballetjes met saffraan (frisciolas)' is afkomstig uit het kookboek...
Kookboek van Sardinië
Giovanni Pilu
Al is Sardinië niet zo groot, dit mooie eiland heeft twee heel verschillende keukens: die van het binnenland en die van de kust. Veel van de gerechten zijn ontstaan... lees verder
© Kosmos Uitgevers