Chips met citroen en rozemarijn
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,7
- Hapje
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- geraspte schil van 1 citroen
- de blaadjes van 1 takje rozemarijn
- 1 kg aardappelen (soort: charlotte, bintje of mona lisa)
- 3 liter frituurolie
Bereiden
Meng 2 eetlepels zeezout met de citroenrasp en de rozemarijn totdat je één geheel hebt. Gebruik eventueel een vijzel.
Was de aardappelen en wrijf ze droog. Je kunt ze schillen of niet. Snijd ze met de mandoline in dunne schijfjes van 1 mm. Spoel de schijfjes in water net zo lang totdat het water helder blijft. Zet opzij in koud water.
Verhit de olie in een frituurpan tot 160 °C of in een steelpan. In deze laatste is de juiste temperatuur bereikt als je er een proefschijfje in laat glijden en er luchtbelletjes omheen ontstaan. Laat nu de aardappelschijfjes goed uitdruipen en droog ze zorgvuldig af tussen twee theedoeken. Doe een kleine hoeveelheid van de schijfjes in de olie en schud ze zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken. Bak ze totdat ze de juiste kleur hebben. De chips moeten droog en goudbruin zijn.
Leg de chips op keukenpapier, bestrooi ze met het op smaak gebrachte zout en herhaal vervolgens de hele handeling met de rest van de aardappelschijfjes.
Extra benodigd
Mandoline
Tip
Bewaar het zout in een pot. Je kunt het gebruiken om een kip of een stuk vlees mee in te wrijven of om je aardappelen uit de oven lekkerder te maken.
Kookboek
Het recept 'Chips met citroen en rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...
Chips
Orathay
In dit boek vind je ruim 30 eenvoudige recepten om gewone én bijzondere 'huisgemaakte' chips en frieten te maken, zoals chips van zwarte... lees verder
© Uitgeverij Becht