Aardbeientaart (crostata di fragole)
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor het deeg
- 175 g zachte boter
- 50 g fijne kristalsuiker
- 1 eidooier
- 250 g bloem
- voor de banketbakkersroom
- 300 ml volle melk
- 200 ml slagroom
- 80 g maïzena
- 100 g fijne kristalsuiker
- 6 eidooiers
- voor de aardbeienlaag
- 500 g aardbeien
- ½ pot goede aardbeienjam
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Maak eerst het deeg. Klop boter en suiker glad. Voeg de eidooier toe en klop die er goed doorheen. Meng de bloem erdoor tot je een glad maar niet plakkerig deeg hebt. Deel het deeg doormidden en vries één helft in voor later (vanwege het ei kun je moeilijk een kleinere hoeveelheid maken).
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven en bekleed de springvorm met het deeg. Zet de springvorm 30 minuten in de koelkast. Bak het deeg in ongeveer 10 minuten goudgeel en stevig. Haal het uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de banketbakkersroom. Giet de melk en slagroom in een steelpan en zet die op een laag vuur. Meng in een kom de maïzena, suiker en eidooiers tot een gladde massa. Giet de hete melk - onder constant roeren - bij het eiermengsel. Doe dit mengsel weer in de steelpan en laat het op een laag vuur dik worden, terwijl je constant roert met een garde. Als er nog klonten in zitten, moet je die fijnmaken met een staafmixer.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Schep de room gelijkmatig over de deegbodem.
Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en rangschik ze netjes op de taartbodem met de bolle kant omhoog. Zeef de jam boven een kleine steelpan, doe er 2 eetlepels water bij en roer op een laag vuur tot een gladde massa. Laat de jam een beetje afkoelen en schep hem dan voorzichtig over de aardbeien.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 23 cm)
Tip
'In de meeste Italiaanse caffès hebben ze verleidelijke taartjes met grote glanzende aardbeien. Vaak zit er onder de aardbeien een laag banketbakkersroom, zoals ook in mijn versie. Die laag bestaat uit een dikke eiercustard. Als je weinig tijd hebt, gebruik dan gewoon mascarpone.' - Liz Franklin
Kookboek
Het recept 'Aardbeientaart (crostata di fragole)' is afkomstig uit het kookboek...
Caffè Italia
Liz Franklin
In 'Caffè Italia' zijn meer dan 30 heerlijke recepten voor koekjes, taartjes en hartige hapjes verzameld, die allemaal hun oorsprong vinden in de Italiaanse... lees verder
© Uitgeverij BechtAardbeientaart tips
Reacties op dit recept
- Annemarie Helaas kloppen de verhoudingen van de bankerbakkersroom niet. Waarschijnliijk moet het 40 gram maizena en 3 eidooiers zijn. (In recept staat 80 gram maizena en 6 eidooiers.)