Appelcake met amandelschaafsel
- 1 cake
- 60 min
- waardering 7,6
- Gebak
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 225 g ongezouten boter
- 200 g lichtbruine suiker
- 6 eetlepels vloeibare honing
- 275 g volkorenmeel
- 75 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- 5 eieren, losgeklopt
- 3 eetlepels gemalen amandelen
- 50 g sultanarozijnen
- 550 g zure moesappels, geschild en zonder klokhuis, in kleine blokjes
- 4 eetlepels melk
- 3-4 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd
- poedersuiker, voor het bestuiven
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de boter en lichtbruine suiker in een mengkom en klop ze licht en luchtig. Klop de honing erdoor. Meng in een andere kom volkorenmeel, bloem, bakpoeder, kaneel, kruidnagel, gemberpoeder en nootmuskaat.
Spatel de droge ingrediënten door het botermengsel. Voeg de eieren toe en klop goed met een elektrische handmixer. Spatel de gemalen amandelen, rozijnen, appels en melk erdoor, zodat alles net gemengd is. Schep het beslag in het ingevette en lichtjes met bloem bestoven bakblik en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake tot hij gerezen en goudbruin is en een prikker die u in het midden steekt er bijna schoon weer uit komt. Laat de cake in het blik iets afkoelen en stort hem dan op een rooster. Bestrooi de volledig afgekoelde cake met het amandelschaafsel en bestuif hem met poedersuiker. Snijd hem voor het serveren in vierkantjes. U kunt de cake vier tot vijf dagen in een luchtdichte doos bewaren.
Extra benodigd
Mixer, vierkant bakblik van ca. 23 cm
Kookboek
Het recept 'Appelcake met amandelschaafsel' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met appels & peren
Laura Washburn
Appels en peren zijn de twee populairste fruitsoorten. Er zijn veel varianten en net zoveel manieren om ze te bereiden. Van klassiekers als appeltaart en... lees verder
© Tirion Uitgevers