Boterkoek zonder gember

  • 14 porties
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g ongezouten roomboter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 g bloem

Bereiden

Mix boter en suiker in een kom tot een luchtig en romig mengsel. Klop het ei los, en voeg hiervan de helft toe aan het botermengsel, samen met het vanille-extract en een snuf zout. Mix tot deze ingrediënten zijn opgenomen. Voeg bloem toe en kneed tot een stevig deeg.

Verdeel het deeg over een ingevette (en eventueel met bakpapier beklede) bakvorm. Met de bolle kant van een lepel druk je het deeg stevig aan. Maak je lepel eventueel nat met water zodat de lepel niet aan het deeg blijft plakken.

Smeer de boterkoek in met het resterende ei. Gebruik een vork om een ruitpatroon in het deeg te maken.

Bak de boterkoek in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot hij licht goudbruin begint te kleuren.

Laat de koek volledig afkoelen voordat je deze aansnijdt. In een trommel tot een week houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Extra benodigd

Mixer, bakvorm (Ø 24 cm)

Opmerking

Ik ben dol op koekjes en vind het lastig om een favoriet te kiezen, maar boterkoek verdient zeker een plek in de top 3. Ik heb niet voor niets al vele smaakvariaties gemaakt. Een goede boterkoek bak je niet te lang, dan wordt hij droog en ben je de heerlijke zachte, smeuïge structuur kwijt.

Het recept 'Boterkoek zonder gember' is afkomstig uit het kookboek 50x Koekjes van Laura Kieft. © Forte Culinair

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Boterkoek recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!