Boterkoekjes van Annabel Langbein
- 80 stuks
- 40 min
- waardering 7,8
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g boter
- 225 g suiker
- 6 eetlepels gecondenseerde melk
- een paar drupjes vanille-extract
- 675 g bloem
- 4 theelepels bakpoeder
Bereiden
Verhit de oven tot 160 °C. Bekleed 3 of 4 bakplaten met bakpapier.
Sla de boter en suiker door elkaar en roer er eerst de gecondenseerde melk en vanille, en vervolgens de bloem en het bakpoeder door. Je kunt het rauwe deeg tot dit punt voorbereiden en in porties invriezen. Laat het voor het bakken wel ontdooien.
Verdeel het deeg voor een koekjesproeverij in 7 porties en meng er de verschillende smaakmakers door (zie 'koekjesproeverij' onderaan het recept). Als je niet alle 7 soorten maakt, verdeel je het deeg natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid smaken en vermeerder je de ingrediënten naar verhouding. Proef een klein stukje van het rauwe deeg en breng het eventueel nog wat verder op smaak.
Leg het deeg 15 minuten in de koelkast, rol het in balletjes ter grootte van een walnoot, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Versier ze (waar nodig) zoals aangegeven bij de 7 variaties en bak ze licht goudbruin en gaar (ongeveer 20 minuten).
Laat de koekjes eerst 10 minuten op de plaat en vervolgens op een rooster afkoelen, en doe ze in een luchtdicht afsluitbare trommel of pot. Ze blijven een paar weken goed - in het onwaarschijnlijke geval dat ze oudbakken worden, kun je ze oppiepen door ze 5 minuten op 180 °C in de oven te leggen.
Extra benodigd
Bakpapier
Koekjesproeverij
Verdeel het boterkoekjesdeeg in 7 porties en kneed een smaakmengsel door elke portie (je krijgt ongeveer 12 koekjes van elke smaak). Als je minder dan zeven soorten maakt moet je de hoeveelheden naar verhouding aanpassen.
Lavendelkoekjes
Meng 3 theelepels lavendelblaadjes door 1 van de porties deeg. Versier de koekjes door er rondom de tanden van een vork in te drukken. Kwast ze in met water en bestrooi ze met een beetje lavendelsuiker (hak 225 g witte suiker en 2 eetlepels lavendelblaadjes in een keukenmachine door elkaar).
Hazelnoot-chocoladekoekjes
Meng 3 theelepels donkere cacao, 3 eetlepels fijngehakte pure chocolade en 2 eetlepels gehakte hazelnoten door 1 portie van het deeg. Versier de koekjes met gesmolten chocola en ½ theelepel geroosterde, gehakte hazelnootjes.
Rozijnen- en cornflakeskoekjes
Meng 3 eetlepels rozijnen en 6 eetlepels licht gestampte cornflakes door 1 van de porties koekdeeg.
Carnavalskoekjes
Rol 1 portie deeg in kleine balletjes, rol ze door discobolletjes en druk ze een beetje plat.
Amandelbiscuits
Meng ½ theelepel amandelextract door 1 portie deeg. Versier met een geblancheerde amandel.
Gemberkoekjes
Meng 1 theelepel gemberpoeder en 2 eetlepels gehakte, gesuikerde gember door 1 portie deeg.
Cranberrykoekjes
Meng 4 eetlepels grof gehakte, gedroogde cranberry’s en 4 eetlepels grof gehakte witte chocolade door 1 van de porties koekdeeg.
Kookboek
Het recept 'Boterkoekjes van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...
Simple Pleasures
Annabel Langbein
Wil je eenvoudige en smaakvolle recepten met producten die vers uit de grond komen? Dan is 'Simple Pleasures' jouw ideale kookboek: vol pure gerechten voor de... lees verder
© Van Dishoeck