Amandelcake van Tana Ramsay
- 12 stukjes
- 90 min
- waardering 7,6
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g bloem, plus wat extra voor het bestuiven
- 130 g bruine basterdsuiker
- 160 g koude boter, in blokjes
- 8 eetlepels frambozenjam
- 170 g zachte boter
- 200 g witte basterdsuiker
- 4 grote eieren, losgeklopt
- 2 eetlepels citroensap
- 250 g gemalen amandelen
- 50 g amandelschaafsel
- poedersuiker, voor het bestrooien
Bereiden
Maak eerst het deeg: meng de bloem met de suiker en een snufje zout en voeg de boter in blokjes toe. Kneed het geheel snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot het ca. 3 mm dik is. Bekleed een rechthoekige taartvorm (15 x 20 cm) ermee. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Prik wat gaatjes in het deeg, leg er droge bonen of pasta in en bak het ca. 15 minuten blind. Verwijder de droge bonen en zet het deeg nog 5 minuten in de oven. Haal het eruit en laat het afkoelen.
Smeer de jam over het deeg uit en begin met het maken van de vulling. Klop de boter samen met de suiker tot een bleek en luchtig geheel. Voeg de eieren en het citroensap langzaam toe. Schep de gemalen amandelen erdoor.
Schep het mengsel op de jamlaag en verdeel het gelijkmatig Strooi het amandelschaafsel erover. Zet de cake 30-35 minuten in de oven tot de vulling bovenop goudbruin is en in het midden stevig aanvoelt. Bedek het deeg als het te donker wordt met aluminiumfolie.
Haal de vorm uit de oven en laat de cake afkoelen. Strooi er een beetje poedersuiker over en snijd de afgekoelde amandelcake in rechthoekjes.
Extra benodigd
Taartvorm (15 x 20 cm)
Kookboek
Het recept 'Amandelcake van Tana Ramsay' is afkomstig uit het kookboek...
Tana Ramsay's familiekeuken II
Tana Ramsay
Of je nu maar een paar minuten de tijd hebt voor de bereiding van een avondmaaltijd, of dat je de hele middag uittrekt om met de kinderen een taart te bakken... lees verder
© Tirion Uitgevers. Beeld: Deirdre Rooney