Cheesecake met bosbessen en meringue
bereiden
wachten
Ingrediënten
- voor de bodem
- 250 g theebiscuits
- 50 g witte chocolade
- voor de vulling
- 700 g roomkaas of zuivelspread
- 210 g suiker
- 4 hele eieren
- 1 eidooier
- 50 ml crème fleurette of scheproom (zie onderaan recept)
- 1 theelepel vanille-extract
- 20 g bloem
- 250 g bosbessen
- voor de meringue
- 4 eiwitten op kamertemperatuur
- 125 g fijne kristalsuiker
- 125 g poedersuiker
- 125 g bosbessen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verkruimel de koekjes. Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in een steelpan met dikke bodem. Roer de koekkruimels door de gesmolten chocolade. Vet een springvorm (Ø 26 cm) licht in en bekleed hem met bakpapier (knip uit een vel bakpapier een cirkel van 26 cm doorsnee en leg deze op de bodem van de springvorm; knip vervolgens 2 repen van 43 cm lang en 6 cm breed uit en plaats deze aan de binnenkant tegen de rand van de springvorm). Bedek de bodem met een 1 cm dikke laag van het koekjesmengsel. Bak de koekjesbodem 15 minuten.
Klop de roomkaas, strooi de suiker erbij en klop 2 minuten. Klop de eieren en de eidooier erdoor. Voeg de scheproom en het vanille-extract toe en klop het mengsel nog 1 minuut. Voeg tot slot de bloem toe en klop weer 1 minuut, of tot je een mooie gladde vulling hebt. Strooi de bosbessen erover en verdeel de vulling over de voorgebakken taartbodem in de bakvorm.
Stel de oventemperatuur in op 150 °C. Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 1½ uur. Zet de oven uit en laat de taart er nog zo’n 2 uur in staan, de room moet nog een beetje vloeibaar zijn. Zet de cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast.
Strooi voor de meringue 1 mespunt zout over de eiwitten en klop de eiwitten met een elektrische mixer op hoge snelheid goed stijf. Verlaag de snelheid en strooi beetje voor beetje al kloppend de kristal- en de poedersuiker erbij. Klop tot je een glanzende meringue hebt. Roer hier heel voorzichtig de bosbessen door.
Bedek de cheesecake met een dikke laag meringue en brand de bovenkant met behulp van een (crème brûlée)brander of zet de taart even onder de ovengrill.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 26 cm), bakpapier, elektrische mixer
Scheproom
Scheproom is een soort vloeibare crème fraîche die in de delicatessenzaak en tegenwoordig ook in sommige supermarkten verkrijgbaar is. Je kunt deze room eventueel vervangen door slagroom of crème fraîche.
Kookboek
Het recept 'Cheesecake met bosbessen en meringue' is afkomstig uit het kookboek...
Cheesecakes van Berko
Steve Schouflikir
De Franse patisserieketen Berko weet hoe je goede en originele cheesecakes moet maken. De basis is en blijft roomkaas en een brosse taartbodem, maar vanuit... lees verder
© Good Cook