New York cheesecake

  • 6 personen
  • 105 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g zandkoekjes, verkruimeld
  • 40 g boter, gesmolten
  • 750 g roomkaas
  • 150 g suiker
  • 2 afgestreken eetlepels bloem
  • geraspte schil van ½ citroen (of meer, als je dat lekker vindt)
  • 1 theelepel vanille-extract of de zaadjes van ½ vanillestokje
  • 3 eieren en 2 eidooiers
  • 125 g volle crème fraîche

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Knip twee repen van ongeveer 8 cm breed uit een stuk bakpapier, bekleed daarmee de binnenkant van de opstaande rand van de taartvorm en plak ze met boter aan de rand vast. Ze moeten ongeveer 3 cm boven de rand uitsteken.

Voeg voor de bodem de gesmolten boter toe aan de verkruimelde zandkoekjes, verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Zet 10 à 15 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven en zet daarna de oven hoger op 200 °C.

Klop de roomkaas 30 seconden met een handmixer of in een keukenmachine, zodat hij mooi glad wordt. Voeg vervolgens één voor één de ingrediënten toe, waarbij je telkens eventjes klopt: de suiker, de bloem, de citroenrasp, de vanille en dan één voor één de eieren en de eidooiers. Eindig met de crème fraîche, terwijl je net genoeg klopt om het er goed doorheen te mengen.

Schenk het mengsel in de vorm en zet in de oven. Verlaag de temperatuur na 15 minuten tot 100 °C, en laat 1 uur bakken. Zet de oven uit en laat de cheesecake er nog 1 uur in staan, met de deur op een kiertje.

Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in de koelkast zet. Wacht ten minste 12 uur, zo mogelijk een hele dag alvorens hem op te dienen: daar wordt de cheesecake alleen maar lekkerder van.

Extra benodigd

Bakpapier, taartvorm (Ø 20 cm) met een hoge rand, licht ingevet, zo mogelijk een springvorm, handmixer of keukenmachine

Kookboek

Het recept 'New York cheesecake' is afkomstig uit het kookboek...

Cheesecake

Keda Black

Dit boekje zit tjokvol lekkere recepten met verse kaas, bijvoorbeeld voor gebakken cheesecakes, kwarktaarten en roomtaarten met mascarpone of ricotta... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (62 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • HenkHeerlijk! Heb er 2 gemaakt in 1 week en mijn vrienden en collega's waren vol lof over deze heerlijke verrassing. De cake had ik afgemaakt met slagroom en aardbeien! Een aanrader, en helemaal niet duur om te maken!

    reageren

  • elsIk zou graag willen weten wat voor roomkaas er is gebruikt in dit recept. gr els

    • PatrickIk gebruik Philadelphia, gaat perfect!

    • EvertIk gebruik 500 g monchou en 250 g ricotta. Hoe meer monchou hoe steviger de taart.

    reageren

  • G.J.CIk heb er 2 weken geleden 1 gemaakt en is goed gelukt om je vingers bij af te likken zo lekker was de cheese cake. Was ook gelijk op de andere dag. Het is zeker aan te raden om het zelf te maken.

    reageren

  • Olav@ els : Ik heb MonChou roomkaas gebruikt die je gewoon bij de Appie kunt kopen. De meeste roomkazen bevatten kruiden, knoflook e.d. Vermijd die want dat smaakt nergens naar in dit (overigens heerlijke) recept.

    reageren

  • LaurindaHallo allemaal. Recept uitgeprint en morgenvroeg aan de slag zodat dieze cheesecake klaar is voor de kinderen uit school komen. Ik laat nog wel horen hoe die is geworden :)

    reageren

  • LaurindaBen ik weer :^) ik lees net dat de cheescake 12 uur moet staan, nou dan ga ik maar aan de slag als de kids de taart morgenmiddag willen eten.

    • PatrickMaak de taart minimaal 1 dag vantevoren, dan is ie een stuk lekkerder dan dezelfde dag.

    reageren

  • LoesHet smaakt een beetje naar citroenkwarktaart! Echt superlekker en het vult goed!

    reageren

  • Geert-JanZoals ie bedoeld is! P.S. wanneer de cheesecake nog warm is deze ook erg lekker.

    reageren

  • LotteHoi ik heb vanavond voor het eerst de cheesecake Gemaakt maar hij is niet bruin geworden zoals op het plaatje? Heb ik dan wat verkeerd gedaan? Groetjes lotte

    reageren

  • AnnemiekHallo, ik heb iets nieuws uitgeprobeerd en wil het jullie niet onthouden. Ik klop alle eiwitten stijf en schep dat als laatste door de vulling. Zo wordt de cheesecake een stuk luchtiger. Ook doe ik er de rasp van een hele citroen doorheen. En dan ook nog wat citroensap. Echt heel erg lekker. Nu moet ik hem echt bijna voor iedere gelegenheid maken. Een supertaart!

    • LunaThx voor de tip.

    reageren

  • CarlaHelaas staat er niet bij dat je de bodem uit de oven moet halen voordat hij hoger gaat. Gelukkig had ik dit recept al gemaakt van Gordon Ramsay wat duidelijker is en heel erg lekker (ook op deze site).

    reageren

  • DaphneIk gebruik altijd roomkaas met ananas, klinkt als een rare combinatie maar vind het echt super lekker!

    reageren

  • jessicaIk heb het geprobeerd en het is gelukt. Alleen ik kon geen roomkaas vinden zonder kruiden enzo. Maar ondanks die kruiden vond ik het wel erg lekker. Weet iemand bij welk merk ik moet kijken voor roomkaas zonder kruiden?

    • IlonaGewoon Philadelphia roomkaas. Gewoon of light.

    • LiaOf Mon Chou.

    • JokeRoomkaas van de Lidl, zonder kruiden en veel goedkoper dan mon chou en Philadelphia.

    reageren

  • willemik heb ff een vraagje; na 15 minuten op 180 graden moet de oven op 200 en moet je de vulling gaan maken. Ik neem aan dat de bodem er dan weer even uit gaat??? Willem

    • TinekeHoewel ik het zelf nog niet heb geprobeerd, wordt gezegd dat de bodem een hoop krokanter wordt wanneer je deze na het bakken weer goed op kamertemperatuur laat komen, voor je de room erop gooit.

    reageren

  • marianneHeerlijk recept, maar... de cheesecake in UK en USA hebben altijd zo'n heerlijk krokante bodem. Mijn bodem (van volkoren digestives o.i.d.) is lekker, maar niet krokant. Iemand enig idee waar dat aan ligt? Ik bak de bodem vooraf 15 minuten op 150 graden volgens recept van Donna Hay. Marianne

    • SofiJe moet hem volgens het recept op 180 graden zetten, misschien ligt het daaraan?

    • SabineJe kan het ook maken met bastognekoekjes, dat geeft het een extra bite.

    reageren

  • LindaTip: gebruik jodekoeken in plaats van zandkoekjes. Heel lekker!!! Top recept!!! Iedereen vond hem heerlijk!

    reageren

  • karienHeb inmiddels de taart in de koelkast staan... ben erg benieuwd! doe je er nog iets op? of eet je de taart zo? op foto's zie je nl vaak dat er vruchtjes (bv kersen) op de taart zitten.

    reageren

  • PetraHeb bastognekoek voor de bodem gebruikt, echt vanillemerg, dit is een prima recept!

    reageren

  • PetraEnne... Gebruik mon chou en haal de bodem er na tien minuutjes uit terwijl je de vulling maakt.

    reageren

  • paulaHEERLIJK, ik heb dit keer philadelphia gebruikt maar ES roomkaas van de AH is even lekker en... TIP: ik heb ipv koekjes pepernoten gebruikt op de bodem! EEN ECHTE AANRADER. Paula

    reageren

  • coraHoelang moet de taart opstijven? Staat nu 20 uur in de koelkast maar is maar iets steviger geworden... heb het recept exact gevolgd.

    reageren

  • HelmaHallo allemaal, ik moet de taart nog maken maar ik denk dat ik het met mascarpone en een beetje kwark ga proberen! Ik laat jullie weten of het goed uitpakt!

    reageren

  • JoryneMijn variant: Zanddeeg: 250gr bloem, 125 gr roomboter, 125 gr lichte basterd of rietsuiker, 1 ei, snufje zout Bodem met klein randje blind voorbakken 15 min op 175 gr. c. (heteluchtoven) of 185 gasoven. 500 gr mascarpone en 2x200 gr naturel roomkaas van de goedkoopste soort (Lidl, Aldi, huismerk) en geen CF. Zeker rasp van 1.5 citroen en 1 sinasappel, 4eieren en 2 dooiers, 3 afgestr. e.l. bloem.

    reageren

  • NickEcht een super lekkere taart. Heb hem laatst als onderdeel van een toetje gemaakt. Echt lekker.

    reageren

  • Marc@Cora: je mag het deeg niet te lang mixen want dan wordt het waterig. Heb je de room tot slagroom geklopt? En dan met een houten lepel er onder gemend? Ik voeg nooit zout aan mijn eten toe en vond dat deze cheesecake te zout was. Ik gebruikte Philadelphia kaas en daar blijkt dus zout in te zitten. Ook gebruikte ik zelfrijzende bloem en daar zit ook zout in :-(. Nieuwe poging volgende week.

    reageren

  • IrisEcht een heel lekker recept! Ik heb hem nu al een aantal keer gemaakt! Ik zou alleen de koekjes en de boter verdubbelen want de bodem word anders heel dun!

    reageren

  • DadaDe beste cheesecake! Echte aanrader! Ik maak het al jaren lang en iedereen zegt dat ze betere niet hebben gegeten!

    reageren

  • MartjePerfect recept! Ik heb het al een keer of tien gemaakt! Ik gebruik als bodem altijd bastongekoekjes. En voor de cheesecake vulling mon chou of de naturel roomkaas van de Lidl. En omdat de roomkaas altijd per 100/200 Mg verpakt wordt doe ik i.p.v. 750 Mg er 800 Mg in. Om dit te compenseren wat extra sap van de citroen. Als topping is het heerlijk om verse aardbeien te pureren en te mengen met honing.

    reageren

  • AbelSuper lekker recept. Zeker een aanrader.

    reageren

  • IrisBij mij staat hij nu in de oven, maar er is een scheur in de roomlaag gekomen. Iemand enig idee hoe dat komt?

    • Heremans magdaOven staat te hoog!

    reageren

  • RemcoGoed recept voor een echt NY Cheesecake. Eerste keer dat ik hem maakte precies de temperatuur aanwijzingen gevolgd maar de taart kwam er bruiner uit dan de foto bij dit recept. Iemand anders ook last van?

    reageren

  • SandraIk wil deze graag in een 16cm maken. Kan ik de hoeveelheden halveren, of is het dan te weinig?

    reageren