Bloemloze chocoladecake
bereiden
Ingrediënten
- 200 g pure couverturechocolade, gehakt
- 120 g boter, gehakt
- 5 eieren, waarvan 3 gesplitst
- 30 g cacao, plus wat extra voor het bestuiven
- 250 g kristalsuiker
- 100 g amandelmeel
- 1 theelepel wijnsteenpoeder
- 250 g blauwe bessen, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C, vet een springvorm van 23 cm in en bekleed hem met bakpapier.
Smelt de chocolade en boter in een hittebestendige kom op een kleine pan met zachtjes kokend water. Pas op dat er geen water of stoom in de kom komt. (Om dit te voorkomen kun je de chocolade en boter ook smelten in de magnetron, in intervallen van 30 seconden, waarna je de chocolade steeds even doorroert.) Neem de kom van de pan, roer goed en laat het mengsel afkoelen.
Klop in een andere kom de 2 hele eieren, de eidooiers, cacao en suiker met een garde tot de suiker is opgelost. Spatel het amandelmeel erdoor en roer dan de afgekoelde gesmolten chocolade erdoor, tot alles net vermengd is.
Neem een grote kom die helemaal schoon en droog is. Doe er eiwitten en wijnsteenpoeder in en klop ze met een elektrische mixer tot stijve pieken. Spatel het schuim direct in 3 porties door het chocoladebeslag, tot alles net vermengd is.
Schenk het beslag in de bakvorm en bak het circa 25 minuten. Zet de oven uit, zet de deur op een kier en laat de cake helemaal afkoelen.
Neem de cake uit de bakvorm en leg hem in een ondiepe serveerschaal. Bestuif hem met cacao en leg er blauwe bessen op. Je kunt ook frambozen of aardbeien gebruiken… of een combinatie van die drie! Maar dat is natuurlijk minder stijlvol.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 23 cm), bakpapier, mixer
Opmerking
'We leven in een wereld waar nooit genoeg chocoladecake kan zijn, vooral niet als hij glutenvrij en zo lekker is als deze. Het geheim hier is om de ingrediënten steeds nét voldoende te mengen opdat ze grotendeels, maar nog niet volledig, vermengd zijn, zodat ze niet te lang bewerkt worden. Oh ja, het laten afkoelen in de oven is een oude meringuetechniek en je zult zien dat de cake er beter door wordt dan wanneer je hem direct op een rooster op het aanrecht zet. Vaak smaken bloemloze cakes beter als je ze eerst een dagje laat staan.' - Matt Preston
Kookboek
Het recept 'Bloemloze chocoladecake' is afkomstig uit het kookboek...
De perfecte Preston
Matt Preston
In 'De perfecte Preston' deelt Matt Preston zijn ultieme keukengeheimen. Zijn 300 tips zorgen ervoor dat iedereen perfecte gerechten op tafel kan zetten. En met... lees verder
© Kosmos Uitgevers