De ultieme chocoladecake van Annabel Langbein
bereiden
Ingrediënten
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 450 g suiker
- 1½ theelepel vanille-extract
- 75 g cacaopoeder
- 2 theelepels baksoda, gezeefd
- 200 g zachte boter
- 250 ml melk of ongezoete yoghurt
- 3 grote eieren
- 250 ml zeer hete koffie
- om te garneren
- 250 ml room
- 250 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% cacao), grof gehakt
- verse frambozen
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de zijkanten in van een ronde bakvorm van 30 cm doorsnee (of twee van 20 cm doorsnee) en leg bakpapier op de bodem.
Doe alle ingrediënten, behalve de chocoladeganache en de frambozen, in een kom of keukenmachine en meng alles goed door elkaar tot de boter volledig is opgenomen.
Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm(en) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 1 uur of tot een pen die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de bakvorm. Hij is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel in de koelkast. Zonder garnering kun je hem ook invriezen.
Smeer voor het serveren koude chocoladeganache over de bovenkant en leg daar verse frambozen bovenop.
Schenk voor de chocoladeganache de room in een pan en verwarm deze tot net voor het kookpunt (er verschijnen dan luchtbelletjes langs de rand van de pan). Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat 2 minuten staan en roer dan tot de chocolade volledig gesmolten is in de room. Klop vervolgens tot het een glad en glanzend mengsel is. Wanneer je begint met roeren, lijkt het misschien of de saus mislukt, maar maak je geen zorgen: het komt goed!
Wanneer je de ganache niet meteen gebruikt, kun je hem tot wel twee weken bewaren in een kan in de koelkast. Warm hem voor gebruik op in een pan op laag vuur of in de magnetron zodat de saus weer vloeibaar wordt.
Extra benodigd
Bakvorm (Ø 30 cm), bakpapier, keukenmachine
Opmerking
'Met deze cake steel je de show. Hij wordt je geheime wapen voor etentjes en speciale gelegenheden en maakt alle andere chocoladecake recepten overbodig. Bovendien is hij eenvoudig te bereiden - een magische truc die resulteert in een enorme, rijke, smeuïge cake.' - Annabel Langbein
Kookboek
Het recept 'De ultieme chocoladecake van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...
De free range cook
Annabel Langbein
In 'De free range cook' gaat Annabel thematisch te werk met zeer gevarieerde recepten. Eenvoud staat bij haar centraal: geen gastronomische hoog
... lees verder © UnieboekChocoladecake tips
Reacties op dit recept
- Gerda Oooohhh wow, deze is echt lekker en nog makkelijk te maken ook, super!!! Tnx Annabel!!
- Gisèle Inderdaad, heel lekker, heb zoals de foto laat zien de cake horizontaal doorgesneden en belegd met ganache. De hoeveelheid is perfect.
- Tessa Lekker absoluut, maar wel erg zwaar. Een dun plakje per persoon is meer dan voldoende.
- anastasia Is baksoda hetzelfde als bakingpoeder?
- kim Ik zie nergens bij de ingredienten chocoladeganache staan?