Triple chocolate chip koeken
- 16 stuks
- 30 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g ongezouten roomboter
- 150 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 180 g bloem
- 20 g cacao
- 1 theelepel baking soda
- 40 g witte chocolate chips
- 40 g melk chocolate chips
- 40 g pure chocolate chips
- ter decoratie: chocolate chips
Bereiden
Doe boter en suiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg ei en vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
Voeg bloem, cacao, een snuf zout en baking soda toe en mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Kneed nu de 3 soorten chocolate chips door het deeg.
Verpak het deeg in folie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Verdeel daarna in 16 gelijke stukken.
Draai balletjes van het deeg en leg met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zult meerdere bakplaten nodig hebben om de koekjes allemaal te bakken.
Deze stap is optioneel, maar ik sla hem zelf nooit over: druk wat extra chocolate chips in de balletjes deeg. Dan zien ze er na het bakken extra mooi en lekker uit.
Bak de koeken in 12-14 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst. In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Extra benodigd
Mixer
Opmerking
Van een chocolate chip koek word ik sowieso al erg blij, maar als er dan ook nog eens drie soorten chocolade in zitten kan mijn dag niet meer stuk. Ik heb vrijwel alle koekjes uit dit boek na het bakken uitgedeeld, maar van deze heb ik er zelf een paar extra gehouden.
Het recept 'Triple chocolate chip koeken' is afkomstig uit het kookboek 50x Koekjes van Laura Kieft. © Forte Culinair