Chocoladetaart met marmelade
- 4 personen
- 85 min
- waardering 8
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g bloem, gezeefd
- 100 g koude roomboter, in kleine stukjes, plus extra boter voor het serveren
- 100 g poedersuiker, gezeefd
- 2 dooiers van scharreleieren
- 4 druppels vanille-essence
- cacao, voor het bestuiven
- mascarpone en stukjes melkchocolade- en witte chocolade ter garnering
- voor de vulling
- 200 g boter, gekoeld en in blokjes
- 300 g pure chocolade, in stukjes
- 60 g fijne tafelsuiker
- 2 scharreleieren, plus 2 eierdooiers
- 150 g grove marmelade
Voorbereiden
Maak eerst de zoete deegkorst. Doe de bloem en boter in een keukenmachine en draai tot fijn kruim. Doe over in een kom en schep er de poedersuiker door.
Klop de eierdooiers met de vanille-essence en giet bij het deegmengsel. Vorm het deeg tot een bal. Wikkel hem in plasticfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vlaaivorm met losse bodem van 23 cm doorsnee in. Neem het deeg uit de koelkast. Rol het uit en druk het uit over de bodem en wand van de vorm. Zet 20 minuten in de koelkast.
Snijd de randen bij en bekleed het deeg met bakpapier. Vul met bakbonen en zet 15 tot 20 minuten in de oven tot de randen van het deeg goudgeel zijn. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en laat afkoelen. Zet de oven op 160 °C.
Laat voor de vulling de boter en chocolade smelten in een vuurvaste kom op een pan sudderend water en roer tot ze gemengd zijn. Klop de suiker met de eieren en extra dooiers en spatel door het chocolademengsel.
Smeer de marmelade gelijkmatig uit over de deegbodem. Giet het chocolademengsel in de deegvorm, strijk glad uit en zet 15 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat de taart op een rooster afkoelen.
Bestuif de taart met cacao en verwijder de ring van de vorm. Snijd voor het serveren de chocoladetaart met een heet mes in punten en garneer elke punt met een schepje mascarpone en een stukje melkchocolade en witte chocolade.
Extra benodigd
Keukenmachine, vlaaivorm met losse bodem (Ø 23 cm), bakpapier, bakbonen
Kookboek
Het recept 'Chocoladetaart met marmelade' is afkomstig uit het kookboek...
Chocolade, de grote passie
Chris & James Tanner
Een schitterend gefotografeerde verzameling onweerstaanbare recepten van de populaire gebroeders Tanner. Chris en James laten de veelzijdigheid zien van... lees verder
© Good Cook