Chocoladetaart van pure chocolade
- 8 personen
- 60 min
- waardering 7,7
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 70 g poedersuiker
- 80 g zachte, ongezouten boter
- 3 eidooiers
- 180 g bloem, gezeefd
- 200 ml koffieroom
- 200 g pure chocola met minimaal 60% cacaobestanddelen
- 1 ei, losgeklopt met 5 eetlepels volle melk
Voorbereiden
Meng voor het deeg de poedersuiker en de boter en roer één voor één de eidooiers erdoor. Voeg de bloem in één keer toe en roer nog eens goed. Vorm het deeg tot een bal, wikkel die in keukenfolie en leg hem ca. 60 minuten in de koelkast.
Rol het deeg uit en druk het in een taartvorm. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de taartbodem ongeveer 10 minuten. Neem hem uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 150 °C.
Breng de room voor de chocoladevulling aan de kook. Neem de pan meteen van het vuur, breek de chocola in kleine stukjes en laat die in de room smelten. Laat de chocoladeroom ongeveer 10 minuten afkoelen.
Meng het losgeklopte ei erdoor en giet het mengsel in de taartbodem. Zet de taart 15 tot 18 minuten terug in de wat koelere oven - de vulling moet net gestold, maar nog wel een beetje lobbig zijn als je op de zijkant van de vorm tikt.
Laat de taart iets afkoelen en serveer hem half warm. Geef er slagroom bij.
Extra benodigd
Keukenfolie, taartvorm (Ø 20 cm)
Opmerking
'Dit is mijn favoriete recept voor chocoladetaart. Het is een aangepaste versie van een fantastische creatie van Joël Robuchon van eind jaren negentig, toen heel bittere chocola erg in de mode raakte. Het ingewikkeldste stukje heb ik weggelaten: de beurre pommade, heel zachte boter die je door het chocolademengsel - als dat op een bepaalde temperatuur is - moet roeren vlak voordat de taart de oven in gaat. Maar ook zonder die extra boter is dit een verbazend rijke chocoladetaart.' - Trish Deseine
Kookboek
Het recept 'Chocoladetaart van pure chocolade' is afkomstig uit het kookboek...
Nobody does it better
Trish Deseine
In 'Nobody does it better' leert Trish Deseine je hoe je je de Franse manier van koken heel eenvoudig eigen kunt maken. Haar benadering staat haaks op die van de... lees verder
© Tirion Uitgevers