Torta caprese (makkelijke chocoladetaart)

  • 10 stukken
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Italiaans
  • Vegetarisch

bevat per portie

  • 266 kcal
  • 7 g eiwit
  • 25 g vet
  • 2 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 125 g donkere chocolade (ik gebruikte 99% cacao)
  • 125 g boter, ongezouten
  • 125 g keto-zoetstof
  • 125 g amandelmeel
  • 4 eieren

Bereiden

Haal de eieren van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

Verwarm de oven (of airfryer) voor op 175 °C.

Bedek een kleine springvorm met bakpapier en vet de randen rijkelijk in met boter.

Smelt de donkere chocolade 'au bain-marie' (in een kom boven heet water) en haal van het vuur.

Voeg de boter toe aan de gesmolten chocolade en roer erdoor met een houten lepel of rubberen spatel zodat de boter mooi smelt.

Voeg de keto-zoetstof, het amandelmeel en ¼ à ½ koffielepel zeezout toe aan de kom en meng goed. Laat even afkoelen.

Zet ondertussen de tweede mengkom klaar en splits de eierdooiers van de eiwitten. Voeg de eierdooiers toe aan het afgekoelde chocoladedeeg en de eiwitten aan de tweede mengkom.

Gebruik een handmixer om de eiwitten luchtig op te kloppen.

Spatel het opgeklopte eiwit vervolgens langzaam door het chocoladedeeg om zoveel mogelijk lucht in het deeg te krijgen.

Giet het deeg in de springvorm en plaats 40 minuten in de voorverwarmde oven (of 30 à 35 minuten in de airfryer). Gebruik een vork of prikker om te controleren of de taart klaar is. Let erop dat je de taart niet te dicht bij de grill plaatst zodat de bovenkant niet aanbrandt.

Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en ga eerst met een mes langs de randen van de springvorm met een mes voor je de vorm opent, om te voorkomen dat de taart aan de zijkant blijft plakken.

Werk af met fijngemalen kokosrasp en serveer eventueel met aardbeien of andere rode vruchten.

Extra benodigd

Kleine springvorm (Ø 20 cm), bakpapier, handmixer

Variatietip

Voeg ook eens 1 à 2 koffielepels gemalen koffie of ½ à 1 koffielepel sinaasappelzeste toe aan het deeg voor je het eiwit erdoor mengt.

Opmerking

Ben je net als ik ook zo verzot op pure chocolade? Deze 'torta caprese' is misschien wel de gemakkelijkste chocoladetaart die ik ooit gemaakt heb. De taart vindt zijn oorsprong op Capri, een Italiaans eiland in de baai van Napels. Volgens de legende zou de uitvinder van dit heerlijke chocoladedessert per ongeluk vergeten zijn om bloem toe te voegen, waardoor het resultaat geen luchtige cake werd, maar een stevige chocoladetaart om duimen en vingers bij af te likken. Lekker met een bolletje ijs, stukjes aardbei en gesmolten chocolade.

Kookboek

Het recept 'Torta caprese (makkelijke chocoladetaart)' is afkomstig uit het kookboek...

Keto in 15 minuten Mediterraan

Julie Van Den Kerchove

In 'Keto in 15 minuten Mediterraan' toont Julie Van den Kerchove hoe je de voordelen van het mediterrane dieet combineert met de kracht van gezonde vetten voor meer energie, een vlottere vetverbranding en een sterker... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Chocoladetaart recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!