Gekaramelliseerde citroencake

8 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 170 g boter
  • 170 g suiker
  • 3 grote eieren
  • 115 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel plus 1 theelepel bakpoeder of 115 g glutenvrije bloem plus 2 theelepels bakpoeder en ¼ theelepel xanthaangom
  • 85 g gemalen amandelen
  • 3 eetlepels custardsaus, zure room of slagroom, om erbij te serveren
  • voor de gekaramelliseerde citroenen
  • 200 g suiker
  • versgeperst sap van 1 citroen
  • 4 citroenen

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C (op gasstand 4).

Maak de gekaramelliseerde citroenen. Doe de suiker en het citroensap in een steelpan en verhit dit tot de suiker smelt en goudbruin wordt. Roer niet, maar schud af en toe de pan heen en weer om te voorkomen dat de suiker verbrandt. Houd de zaak goed in de gaten, want de suiker karamelliseert snel wanneer hij eenmaal gesmolten is. Giet dit over de bodem van de ingevette tarte-tatinvorm.

Rasp de schil van 3 citroenen en bewaar dit voor het cakebeslag. Snijd de bovenkant en de onderkant van alle 5 citroenen en zet ze rechtop op een snijplank. Verwijder met een scherp mes de schil en het witte spul. Snijd elke citroen met verticale bewegingen in 6 schijfjes en verwijder alle pitjes met een scherp mes. Leg de schijfjes in het karamellaagje in een cirkelvormig patroon, maar pas goed op, want de karamel is nog heet. Zet het geheel even apart.

Doe de boter en suiker in een kom en klop dit licht en romig. Klop de eieren erdoor, totdat je een licht en luchtig beslag hebt. Zeef het bakmeel en bakpoeder boven de kom en voeg de gemalen amandelen, zure room en achtergehouden citroenrasp toe. Meng alles goed door elkaar. Schep het beslag in de vorm, boven op de citroenschijfjes.

Zet de vorm 30-40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake terugveert wanneer je erin duwt en een in het midden gestoken mes er schoon uitkomt. Haal de vorm uit de oven, laat een paar minuten afkoelen, leg een bord op de vorm, houd de vorm met een theedoek vast (zodat je je niet verbrandt) en draai de cake om op het bord.

Dien warm of koud op met custardsaus of slagroom. Deze cake blijft 2 dagen goed als je hem bewaart in een luchtdichte doos of trommel.

Extra benodigd

Gietijzeren tarte-tatinvorm van 25 cm of een vergelijkbare zware, vuurvaste vorm

Tip

De cake smaakt heerlijk wanneer je hem warm opdient met custardsaus, maar je kunt hem ook koud serveren met slagroom.

Kookboek

Het recept 'Gekaramelliseerde citroencake' is afkomstig uit het kookboek...

Glutenvrij bakken

In 'Glutenvrij bakken' staan alternatieven voor favoriete gerechten, zoals brownies, cheesecake, macarons en muffins. En naast deze populaire zoetigheden... lees verder

© Uitgeverij Becht

Citroencake tips