Kruimelige citroencake
bereiden
Ingrediënten
- 120 g boter, in stukjes
- 170 g bloem
- 120 g fijne kristalsuiker
- 120 g amandelmeel (natuurwinkel)
- 100 g fijne polenta of griesmeel
- geraspte schil van 2 onbespoten citroenen
- 2 eidooiers, losgeklopt
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Kneed de boter, bloem en suiker tot je een mengsel hebt dat op fijne broodkruimels lijkt. Meng het amandelmeel en polenta erdoor. Voeg de geraspte citroenschil toe en meng goed. Meng de eidooiers erdoor. Het mengsel wordt nu een beetje klonterig.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ingevette springvorm maar druk het mengsel niet aan. Bak de cake ca. 45 minuten tot hij goudgeel en stevig is. Haal hem uit de oven, laat hem afkoelen en breek hem in stukken om te serveren. Om de cake knapperig te houden kun je hem het beste bewaren in een luchtdicht blik.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 23 cm)
Opmerking
'Deze heerlijke, kruimelige cake zie je vooral in de Noord-Italiaanse stad Ferrara. De Italianen snijden hem niet maar breken hem gewoon in stukken waar iedereen wat van af neemt. Iedereen die van lekkernijen met citroen houdt, moet er wel rekening mee houden dat deze cake erg verslavend is.' - Liz Franklin
Kookboek
Het recept 'Kruimelige citroencake' is afkomstig uit het kookboek...
Caffè Italia
Liz Franklin
In 'Caffè Italia' zijn meer dan 30 heerlijke recepten voor koekjes, taartjes en hartige hapjes verzameld, die allemaal hun oorsprong vinden in de Italiaanse... lees verder
© Uitgeverij Becht