Tarte au citron uit Mougins

1 taart
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 200 g bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 80 g koude ongezouten boter, in blokjes, plus extra voor het invetten
  • 80 g suiker
  • 1 eidooier
  • 3-4 eetlepels gekoeld water
  • voor de vulling
  • 4 eieren
  • 150 g suiker
  • de fijn geraspte schil van 1 citroen
  • 65 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 ml citroensap (3-4 citroenen)

Voorbereiden

Doe voor het deeg de bloem, een snufje zout en de boter in een kom. Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot je kruimels hebt. Voeg de suiker toe en meng alles. Roer de eidooier los met 1 eetlepel van het water en giet het erbij. Kneed het losjes en snel tot het glad is terwijl je voldoende van het overgebleven water toevoegt om een goed deeg te krijgen. Wikkel het in plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten in de koelkast liggen.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartvorm of springvorm met een diameter van 22 cm licht in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een cirkel van 28 cm, groot genoeg om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. (Rol overgebleven deeg uit tot koekjes.)

Gebruik de deegroller om het deeg op te tillen en laat het in de vorm zakken. Snijd de randen met een scherp mesje op 3,5 cm hoogte af en druk het deeg stevig tegen de vorm, zodat het blijft plakken. Prik de bodem een paar keer in met een vork en bekleed het deeg met bakpapier, zodat het helemaal bedekt is. Vul de vorm met bakbonen of een andere blindbakvulling; verdeel deze tot in de hoeken.

Bak het deeg 15 minuten blind, tot de randen stevig zijn. Verwijder bakpapier en bakbonen en bak het deeg nog zo'n 10 minuten, tot de bodem lichtbruin is. Stel de oven in op 160 °C.

Maak intussen de vulling. Klop de eieren en suiker in een brede kom tot een dik, lichtgekleurd geheel. Roer de citroenrasp erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Klop het citroensap erdoor. Giet de vulling in de deegbodem (zet hem op een bakplaat als hij in een springvorm zit).

Bak de taart circa 20 minuten, tot de vulling aan de randen bruin begint te kleuren maar in het midden nog net niet helemaal stevig is. Draai de vorm tijdens het bakken een paar keer.

Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Schuif hem op een serveerschaal. Serveer hem in punten; als je wilt bestrooid met poedersuiker en een toef slagroom.

Extra benodigd

Plasticfolie, taartvorm of springvorm (Ø 22 cm), bakpapier, blindbakvulling

Opmerking

'Dit is de citroentaart van mijn vriend Luigi. Hij maakte de taart jaren geleden toen hij in een hotel in Mougins woonde en werkte. Hij vertelde me dat zelfs Picasso langskwam om de taart te eten (hij vond hem warm lekker). Ik ben dol op citroentaarten met veel citroen, zoals deze.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Tarte au citron uit Mougins' is afkomstig uit het kookboek...

De Franse wereldkeuken

Tessa Kiros laat je kennismaken met de vele verschillende smaken van de Franse wereldkeuken. Naast de Provence en Normandië maakt ze

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Citroentaart tips