Gordon Ramsay: appel crumble
bereiden
Ingrediënten
- 6 eetlepels fijne kristalsuiker
- snuf gemalen kaneel
- 1 vanillestokje, alleen het zaad
- 6 appels, zonder klokhuis maar ongeschild, 3 geraspt, 3 in stukjes
- 3 eetlepels gedroogde cranberry's
- geraspte schil van 1 citroen, sap van ½ citroen
- voor de crumble topping
- 100 g bloem
- 2 eetlepels rietsuiker
- 50 g boter, gekoeld en in blokjes
- snuf gemalen kaneel
- 4 eetlepels geroosterde of gewone muesli met noten
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.
Verwarm een vlambestendige kleine ovenschaal op het fornuis en laat de suiker in ongeveer 5 minuten karamelliseren. Voeg kaneel, vanillezaadjes en geraspte appel toe en bak 1-2 minuten. Roer de stukjes appel erdoor en voeg cranberry's en citroenrasp en -sap toe. Neem van het vuur en zet apart.
Wrijf voor de topping bloem, suiker, boter en kaneel in een kom met je vingertoppen tot een kruimig mengsel. Meng de muesli er goed doorheen.
Strooi de crumbletopping over het fruit en verhit de schaal opnieuw op het fornuis. Zet als het appelmengsel begint te borrelen de schaal in de oven en bak 12-14 minuten, tot de topping mooi goudgeel is. Haal uit de oven en dien warm op.
Hoe maak je krokante crumble?
Rietsuiker werkt het best in een crumblemengsel omdat het voorkomt dat de boter in de bloem te zacht wordt, en een derde (geroosterde) muesli toevoegen aan twee derde crumble maakt de textuur opener en geeft een krokanter resultaat. En tot slot: strooi de topping over het fruit, want als je het kruim aandrukt wordt het klef.
Opmerking
'Wie houdt er niet van crumble? Het combineren van gepureerd fruit, stukjes fruit en zoete, stevige gedroogde cranberry's levert een laagje met interessante textuurverschillen op onder een prachtige, krokante bekroning. En maak je geen zorgen over het schillen van al dat fruit. Appels, peren of perziken: de meeste smaak zit in de schil.' - Gordon Ramsay
Kookboek
Het recept 'Gordon Ramsay: appel crumble' is afkomstig uit het kookboek...
Koken als een chef
Gordon Ramsay
In 'Koken als een chef' geeft Ramsay je gedegen, praktische informatie over technieken, ingrediënten en bereidingswijzen. In 11 thematische hoofd
... lees verder © Van Dishoeck