Donuts met lemoncurd en maanzaad

  • 8 stuks
  • 210 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het donutdeeg
  • 165 ml lauwwarme melk
  • 7 g instant gist
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 35 g zachte boter
  • 1 theelepel fijn zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 370 g tarwebloem
  • 1 liter frituurolie
  • voor de vulling
  • 3 biologische citroenen (100 ml sap)
  • 3 eieren
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 30 g boter, in kleine stukjes
  • voor het glazuur
  • 300 g poedersuiker
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 snufje maanzaad, ter garnering

Bereiden

Maak eerst het donutdeeg. Doe alle ingrediënten, behalve de frituurolie, in de kom van een keukenmachine. Laat 7 minuten op gemiddelde snelheid draaien. Het deeg moet zacht en glad zijn.

Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine en kneed het 1 minuut met de hand op een licht met bloem bestoven werkvlak. Doe de deegbal in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Druk met de vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg als het goed gerezen is.

Rol het dan uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met het grootste uitsteekvormpje cirkels uit van 10 cm doorsnee en maak midden in elke cirkel een gaatje met het kleinste uitsteekvormpje.

Leg elke donut op een klein, vierkant stukje bakpapier en vervolgens op een bakplaat; dek de donuts af met een schone theedoek. Laat ze nog 1,5 uur rijzen.

Verhit de frituurolie in een frituurpan, wok of hoge pan tot 190 °C (houd de olie tijdens het bakken van de donuts op de juiste temperatuur!). Dompel elke donut in de olie mét het stukje bakpapier. Bak ze in circa 1 minuut aan beide kanten goudbruin; verwijder het papier en draai ze om met een metalen keukentang. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Pers voor de vulling de citroenen uit. Klop in een grote kom de eieren en suiker tot een bleke massa. Maak een papje van de maïzena en 1-2 eetlepels citroensap en meng dit met het resterende citroensap door het ei-suikermengsel. Giet het geheel in een steelpan en voeg de stukjes boter toe. Verwarm het 5 minuten al kloppend op laag vuur om de crème gelijkmatig in te laten dikken. Laat dan afkoelen en doe de citroencrème in een spuitzak.

Meng voor het glazuur in een kommetje de poedersuiker en het citroensap tot een glad glazuur.

Draai de donuts om, prik met het spuitmondje vier gaatjes in elke donut en vul ze met de citroencrème. Doop de bovenkant van de donuts in het citroenglazuur en bestrooi ze met maanzaad.

Zodra het glazuur droog is, kun je de donuts opeten.

Extra benodigd

Keukenmachine, huishoudfolie, deegroller, uitsteekvormpjes, bakpapier, spuitzak

Kookboek

Het recept 'Donuts met lemoncurd en maanzaad' is afkomstig uit het kookboek...

Donuts

Sandra Mahut

Maak zelf de allerlekkerste zoete snacks met 'Donuts' van Sandra Mahut. Klassieke of gevulde donuts, met glazuur versierd of juist plain - in dit kookboek vind je allerlei heerlijke combinaties. Trakteer je vrienden op smakelijke vanilledonuts met... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Donut recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!