Cheesecake koekjes
- 20 stuks
- 30 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de cheesecake vulling
- 150 g roomkaas
- 75 g poedersuiker
- voor de koekjes
- 120 g ongezouten roomboter
- 140 g lichtbruine basterdsuiker
- 40 g fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 g bloem
- 1 theelepel baking soda
Bereiden
Spatel roomkaas en poedersuiker voor de vulling door elkaar. Op een bakplaat of bord dat in je vriezer past leg je een stuk bakpapier, schep hier 20 hoopjes van het cheesecakemengsel op. Zet het bord in de vriezer.
Doe boter en beide soorten suiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg ei en vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
Voeg bloem, een snuf zout en baking soda toe en mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg in 20 balletjes. Neem een balletje deeg, haal hier ongeveer een derde deeg vanaf. Maak van het grote deel van dit stukje deeg een balletje, druk ietsjes platter en duw er een kuiltje in. In dit kuiltje leg je een stukje cheesecake vulling uit de vriezer.
Van het kleine stukje deeg maak je een platter stukje, leg dit over de cheesecake vulling. Duw de randjes een beetje aan. Een scheurtje in het deeg waardoor je de vulling ziet is niet erg. Herhaal deze stappen voor alle deegballetjes.
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte. Deze koekjes lopen best wel uit.
Bak de cheesecake koekjes in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat. De koeken zullen door de vulling wat zachter blijven. In een trommel 1 week houdbaar. Tot 3 maanden in de vriezer.
Extra benodigd
Bakpapier, mixer, plasticfolie
Opmerking
Een combinatie van taart en koekje. Cheesecake! Eerlijk is eerlijk: het maken kan een beetje een kliederboel zijn als je de cheesecake vulling in het deeg wikkelt. Maar geloof mij dat dat het echt he-le-maal waard is. Als basis voor het koekje gebruik ik een deeg dat lijkt op chocolate chip cookiedeeg, met daarin een frisse cheesecake vulling. Dat wil je proeven!
Het recept 'Cheesecake koekjes' is afkomstig uit het kookboek 50x Koekjes van Laura Kieft. © Forte Culinair