Mangokwarktaart
- 1 kwarktaart
- 75 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de bodem
- 150 g tarwebloem
- 1 theelepel bakpoeder (naar keuze)
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 ei, goed losgeklopt
- voor de vulling
- 400 g roomkaas, zacht gemaakt
- 300 g gezoete gecondenseerde melk
- 3 eetlepels tarwebloem
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 250 g mangovruchtvlees
Bereiden
Doe voor de korst alle ingrediënten behalve het ei met ¼ theelepel zout in een keukenmachine en klop tot het mengsel eruitziet als fijn broodkruim. Doe je het met de hand, meng dan eerst de droge ingrediënten en wrijf de boter erdoor met je vingertoppen tot je dezelfde textuur krijgt.
Doe dit mengsel over in een grote kom. Voeg zoveel ei toe dat de droge ingrediënten vochtig zijn (mogelijk heb je niet het hele ei nodig) en kneed het licht tot een deeg. Vorm het deeg dan tot een bal, dek hem af met plasticfolie en laat hem 10 minuten in de koelkast rusten terwijl je de vulling maakt.
Doe alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en meng het tot een homogene massa. Het is nog beter om alles in een keukenmachine te kloppen tot een homogeen mengsel.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de vorm in en bestuif hem met bloem.
Rol het deeg tussen twee stukken plasticfolie uit tot ca. 28 cm en bekleed de vorm ermee. Giet de vulling in de vorm en bak de taart 50-60 minuten, of tot hij gestold en goudbruin is. Als je de vorm licht schudt, mag in het midden niets meer bewegen. Maak de zijkanten los met een spatel en laat de kwarktaart in de vorm afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Zet de taart voor gebruik minstens vier uur in de koelkast. Laat individuele porties voor het serveren op kamertemperatuur komen. Houd de taart goed afgedekt en weg van sterk ruikende producten; hij zal (onaangename) geurtjes absorberen.
Extra benodigd
Keukenmachine, springvorm (Ø 20 cm), plasticfolie
Tips
Dit recept is de eenvoud zelve en klaar in een wip. Hoewel culinaire snobs overal ter wereld hun neus optrekken voor gecondenseerde melk, geeft deze kwarktaart wel een prachtige textuur. Gebruik liefst goed rijpe mango's vol smaak. Gebruik je mango's uit blik, zoek ze dan van een oosters merk want die lijken meestal rijper en zoeter. Verwacht echter geen explosie van mangosmaak; dit is meer een subtiel fruitsmaakje op de achtergrond dat de volle smaak van de roomkaas doorbreekt. Mijn bodem lijkt een beetje op cake; wil je hem liever wat steviger, laat dan het bakpoeder weg. Voor speciale gelegenheden kun je de taart serveren met een chocoladesaus van gelijke hoeveelheden verwarmde pure chocola en room die je mengt, iets laat afkoelen en indikken. Het dessert wordt minder 'zondig' als je het serveert met lichtgezoet vruchtvlees van passievrucht.
Kookboek
Het recept 'Mangokwarktaart' is afkomstig uit het kookboek...
Zelfgebakken
Gaitri Pagrach-Chandra
Deze prachtige collectie van broden, cakes, koekjes en gebak laat niets te wensen over! Zowel zoetekauwen als liefhebbers van hartige baksels komen aan hun... lees verder
© Kosmos Uitgevers